Index Vakbarát Hírportál

Török légitámadás indult a szíriai kurd erők főhadiszállása ellen

2019. október 7., hétfő 22:16 | aznap frissítve

A török légierő csapást mért hétfőn este a szíriai kurd fegyveres koalíciónak, a Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) az északkelet-szíriai Haszake tartomány el-Malikíja városában található főhadiszállása ellen – közölte az al-Majadín szíriai televízió nyomán az MTI.

A szíriai állami televízió szerint ezzel megkezdődött az agressziónak minősített török katonai beavatkozás Szíriában. A török légierő harci gépei a nap nagy részében intenzív repüléseket hajtottak végre a határ menti térségben, de csak az este támadták meg az SDF főhadiszállását. A bombázás a Tell Tavil kerületet érte. Egyelőre nem tudni áldozatokról. A szíriai információt ugyanakkor sem török forrásból, sem a nagyobb nyugati hírügynökségek nem erősítették meg az esetleges légicsapás vagy az offenzíva híréről.

Donald Trump amerikai elnök és Recep Tayyip Erdoğan török elnök magyar idő szerint hétfő hajnalban egyeztetett telefonon a szíriai kurd helyzetről, ami után bár hivatalos bejelentés nem történt, de megindult az amerikai csapatkivonás az inváziós zónát kijelölő két határváros, Tel Abjad (Kobane) és Rás al-Ajn megfigyelőállásaiból, mintegy zöld utat adva a korábban csak napokon belül várt török offenzívának.

Újabb török csapatokat küldtek a szíriai határhoz

A légicsapás hírével nagyjából egy időben azt közölte az Anadolu török állami hírügynökség, hogy a török haderő további csapatokat küld a szíriai határon állomásozó egységekhez a szíriai kurd fegyveres koalíció ellen indítandó beavatkozás előtt.

Az odavezényelt egységek között harckocsik, páncélautók és katonai személyzet is van – egy kommandósokat szállító, 80 páncélautóból álló konvoj már elérte a dél-törökországi Hatay tartományt, és halad tovább a délkelet-törökországi, Szíriával határos Sanliurfa tartományba. A hírügynökség arról is beszámolt, hogy ezen felül Hatayból 10 harckocsiszállító kamion is útnak indult a délkeleti tartományokba.

Rovatok