Index Vakbarát Hírportál

Az osztrákok szerint még mindig nem védjük meg jól az EU határát

2019. október 8., kedd 20:00 | aznap frissítve

November közepétől hat hónapra, 2020 májusának közepéig meghosszabbította Ausztria a határellenőrzéseket a magyar–osztrák határon, írja az MTI Wolfgang Peschorn ügyvezető osztrák belügyminiszterre hivatkozva.

Itt olvashat arról,hogy az osztrákok jó ideje arra hivatkoznak, hogy az illegális határátlépések száma még mindig nem csökkent eléggé ahhoz, hogy megszüntessék az ellenőrzéseket. 

Legutóbb májusban hosszabbították meg ezt a határellenőrzős időszakot. Az Európai Parlament egyébként tavalyi jelentésben elítélte a jogszerűtlennek tartott „belső határellenőrzések folytatódó újbóli bevezetését, mivel

ez aláássa a schengeni térség alapelveit,

és „sajnálatának ad hangot a tagállamok azon gyakorlata miatt is, hogy 

mesterségesen megváltoztatják az ellenőrzés visszaállításának jogalapját, hogy ugyanazon ténybeli körülmények mellett a maximális lehetséges időszakon túl is meghosszabbítsák azt.

Egyébként Szlovénia felé is meghosszabbították a határellenőrzéses időszakot. A szlovén belügyminiszter rögtön tiltakozott, Bostjan Poklukar szerint a határellenőrzések meghosszabbítása teljességgel szükségtelen és nagy gazdasági károkat okoz. De Ausztria erre nem reagált.  

Peschorn osztrák belügyminiszter azt viszont elmondta, hogy szlovén és magyar hivatali partnereivel a nap folyamán arról tanácskoztak, hogy „Ausztria mindent megtesz annak érdekében, hogy a határtérségek lakosaira nehezedő terheket a lehető legalacsonyabban tartsák”. Ezen felül „számos alternatív intézkedéssel próbálják biztosítani azt, hogy az embercsempészek ne szivároghassanak be Ausztriába”. Peschorn újságírói kérdésre sem pontosította, milyen alternatív intézkedésekről van szó, mindössze „rendőrségi és határrendészeti intézkedésekre” hivatkozott.

Rovatok