Index Vakbarát Hírportál

Az eső véget vetett az esőerdőket pusztító tüzeknek

2019. október 8., kedd 14:41

A műholdas feltételeken nem látható több égő vagy újra aktiválódott tűz

- jelentette be az MTI szerint Cinthia Asin, a bolíviai kormány környezetvédelmi ügyekért felelős munkatársa. A bejelentés óriási megkönnyebbülést váltott ki, mivel Bolívia keleti feléntöbb mint négymillió hektárnyi területet perzseltek fel az elmúlt 20 év legsúlyosabb erdőtüzeiaz utóbbi hónapokban.

A katasztrófa ellen – Brazíliához hasonlóan – már a hadsereget is bevetették, de az eső kellett a főleg őslakosok által lakott Chiquitania régió megmeneküléséhez.

Az országos meteorológiai szolgálat is megerősítette, hogy nincsenek már tüzek Chiquitaniában. Ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy várhatóan visszatér az erős napsütés és a magas hőmérséklet a terület fölé, ami ismét megnöveli a tüzek kialakulásának lehetőségét. Ezért egyelőre a hadsereg sem hívja vissza azt az ötezer katonát.

Bolíviában az erdőtüzek a politikai hangulatot is felforralták: Pénteken a fővárosban, La Pazban százezrek tüntettek, mivel véleményük szerint a kormány túl lassan reagált a tüzekre. A bírálók szerint a fakitermelés mértékének kormány által engedélyezett növekedése okolható a katasztrófáért. A kormány viszont azt hangsúlyozta, hogy több mint 20 millió dollárt költött a lángok megfékezésére – a magyarázkodás ellenére a katasztrófa komoly csapást jelentett a bolíviai elnök, Evo Morales népszerűségére is. Ráadásul az országban október 20-án elnökválasztást tartanak, bár a kampányt augusztus végén az összes jelölt felfüggesztette.

A szomszédos Brazíliában szintén jelentősen csökkent az amazóniai erdőtüzek száma szeptemberben az időjárási tényezők változásának és az ország katonaságának köszönhetően.

Rovatok