Index Vakbarát Hírportál

A román fegyveres erők Székelyföldön gyakorlatoznak a hibrid háborúra

2019. október 8., kedd 15:21

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az MTI-ben lehozott keddi közleményében elfogadhatatlannak tartja, hogy a héten pont Románia két magyar többségű megyéjében, a székelyföldi Hargita és Kovászna megyében tart "nagyszabású" (mintegy 500 embert megmozgató) közös gyakorlatot

Az RMDSZ államfőjelöltje szerint a "Concordia 19" elnevezésű hadgyakorlat helyszínválasztása azt sugallja, hogy a térség lakói nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek. Marian Botea dandártábornok, a hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője ugyanis a Donyec-medencében és Dél-Oszétiában történtekkel példálózva támasztotta alá a székelyföldi művelet szükségességét. Ennek forgatókönyve szerint egyébként

De mi a szösz az a hibrid háború?

A kifejezést Valerij Geraszimov, a Putyin által 2012-ben kinevezett vezérkari főnök és helyettes védelmi miniszter használta 2013-as úttörő tanulmányában, és szikáran megfogalmazva a katonapolitikai célok nem katonai eszközökkel való elérését jelenti. A “nem katonai eszköz” bármi lehet; az orosz gyakorlatra vetítve a kliensmilíciák szponzorálásától az infrastruktúra megbénítását szolgáló hekkertámadásokon át a célország demokratikus választásának befolyásolásáig terjedhet.

egy kibertámadás hatására a levegőbe repül egy csíkszeredai sörgyár, szennyező vegyi anyagok kerültek a légkörbe, a hadsereg és a különleges alakulatok az elhárítást, a kárenyhítést és a mentést gyakorolják.

Kelemen Hunor szerint ha valaki a hadsereg vezetőségéből a grúziai vagy az ukrajnai helyzetre asszociál Székelyföld esetében, az „vagy félreértett valamit, vagy manipulálni próbál“:

A hadseregnek természetesen gyakorlatoznia kell az ország területén. De szerintem elfogadhatatlan Botea tábornok magyarázata a székelyföldi helyszínválasztásra: Donbaszról és Dél-Oszétiáról beszélt mint hasonló helyzetekről. Ott, kérem, igazi háborúk zajlottak, amiről nálunk szó sincs.

Botea egyébként a maszol.hu hétfői tudósítása szerint Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere azt mondta, a Concordia 19 hadgyakorlat helyszínének kiválasztása egyértelműen arra utal, hogy a székelyföldi tömbmagyarságot nemzetbiztonsági kockázatnak tartják Romániában.

Székelyföld puszta léte a román nemzetállam kudarca és láthatjuk, hogy hivatalosan is nemzetbiztonsági kockázatot jelentünk.

Rovatok