Index Vakbarát Hírportál

11 elefánt pusztult el a Pokoli Szurdokban

2019. október 8., kedd 16:46

Drónfelvételek alapján a korábban gondoltnál több, összesen 11 elefánt pusztult el egy thaiföldi vízesésnél, köztük egy hároméves elefántborjú.

- írta kedden az MTI. A baleset szombaton történt a Haew Narok (Pokoli szurdok) vízesésnél a Khao Yai Nemzeti Parkban. Az elefántcsorda szombaton egy folyón kelt át, méghozzá egy 200 méter magasból lezúduló vízesés tetején, mikor egy erős hullám elragadta őket és a mélybe zuhantak. Ugyanitt 1992-ben már előfordult egy baleset, amelyben nyolc elefánt pusztult el.

A helyi környezetvédelmi hivatal drónokat küldött ki, hogy felvételeket készítsenek a helyszínről, amely olyan sziklás, hogy nem lehet megközelíteni. A drónok 15 méter magasból filmezték a helyszínt, a felvételek elemzéséből pedig kiderült, hogy nem hat elefánt pusztult el, ahogy eredetileg gondolták, hanem összesen 11. Két elefánt túlélte a balesetet, később látták is őket a környéken.

Thaiföldön mindössze 3500-3700 elefánt él még vadon. A Khao Yai Nemzeti Parkban 2000 négyzetkilométeren mintegy 300 elefánt él. A két nagy balesetet követően a természetvédők megpróbálnak megoldást találni a problémára. Szóba került, hogy biztonságos átjárót alakítsanak ki a csordáknak a folyón a vízesésnél.

Rovatok