Index Vakbarát Hírportál

Előkerült egy belső memo is Trump ominózus telefonálásáról

2019. október 8., kedd 23:45

A CIA egyik névtelen ügynöke (az első whistleblower) szeptemberben jelentette felettesének, hogy az amerikai elnök nyomást gyakorolhatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre. Július 25-i harmincperces telefonbeszélgetésük alatt ugyanis Trump nyolc alkalommal kérte arra az ukrán elnököt, hogy indítson vizsgálatot legfőbb demokrata ellenfelének, Joe Biden volt alelnöknek és fiának ukrajnai ügyleteivel kapcsolatban.

Most egy kétoldalas memorandumról ír a New York Times, amit két hete kapott meg a kongresszus és egy fehér házi hivatalnok elmondását rögzíti benne a bejelentő CIA-ügynök. A tisztviselő jelen volt, hallotta Trump említett telefonhívását, és őrültnek, félelmetesnek írta le, aminek semmi köze nem volt a nemzetbiztonsághoz.

A dokumentum szerint hivatalnok azt állította, hogy a Fehér Ház jogászai már akkor arról tárgyaltak, hogy hogyan kezeljék ezt a helyzetet. Ugyanez az ember meg volt győződve arról, hogy Trump bűncselekményt követett el, amikor egy külföldi hatalmat arról győzködött, hogy vizsgáljon ki egy amerikai állampolgárt a saját újraválasztási esélyei növelése érdekében. 

A CIA-s bejelentő állítása szerint bejelentése előtt több fehér házi alkalmazottal beszélt írja a Fox News. A Fehér Ház pedig kiadott korábban egy dokumentumot, ami szerintük a beszélgetés hiteles leirata.  

Pár napja egyébként egy újabb bejelentő személy (angolul whistleblower) jelentkezett panasszal emiatt telefonhívás miatt, erről itt olvashat bővebben.  A demokraták az első bejelentés után, szeptember végén bejelentették, hogy megindítják Trump ellen a vádemelési (impeachment) eljárást, aminek végén Trumpot akár meg is foszthatják a pozíciójától. 

Rovatok