Index Vakbarát Hírportál

Összecsaptak a kurd fegyveresek és a török erők, már halálos áldozatok is vannak

2019. október 9., szerda 10:23 | aznap frissítve

A török hadsereg megkezdte a behatolást Északnyugat-Szíriába, hogy kiszorítsa a török határ közeléből a kurd fegyvereseket - jelentette a Bloomberg alapján az MTI.  

Recep Tayyip Erdogan török elnök megerősítette, hogy megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciája közös hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport és az Iszlám Állam ellen.

A török hadsereg egy ötezer fős kommandós egységet küldött a határra. A török katonai beavatkozás első célkitűzése az, hogy ellenőrzése alá vonja a délkelet-törökországi Akcakaléval szemben található Tell-Abjad, valamint 120 kilométerrel keletebbre, a Ceylanpinarral szemben fekvő Rász-el-Ain városát - írja az MTI. 

A CNN úgy értesült, hogy a török gépek légi csapást hajtottak végre Tal Abjad környékén. A felvételeken azt lehet látni, hogy sűrű fekete füst borítja a környéket. 

Szerda este már összecsaptak a kurd fegyveresek és a török hadsereg alakulatai a szíriai határon az SDF szerint. 

A kurd fegyveres szervezet szerint a török légicsapásokban eddig három fegyveresük és öt civil vesztette életét, valamint tucatnyian megsebesültek.

Közben az Európai Unió felszólította Törökországot, hogy hagyjon fel az offenzívával. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöke, Jerry Matthews Matjila, a Dél-afrikai Köztársaság ENSZ-nagykövete felszólította szerdán Törökországot, hogy kímélje meg a polgári személyeket és tanúsítsa a legnagyobb önuralmat a szíriai katonai műveletei során.

"Rossz ötletnek" nevezte a Szíriában indított török támadást az amerikai elnök a Fehér Ház által szerda délután kiadott közleményben, mely szerint az Egyesült Államok nem támogatja az offenzívát. Az amerikai elnök felszólította Törökországot, hogy tartsa tiszteletben és óvja meg a vallási kisebbségek tagjait. "Az Egyesült Államok nem támogatja ezt a támadást, és világossá tette Törökország számára, hogy ez a hadművelet rossz ötlet" - mondta az amerikai elnök.

Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója kedden több helyen is azt írta, hogy a török hadsereg a vele szövetséges szíriai lázadókkal együtt hamarosan bevonul Szíriába. Hírügynökségek arról adtak hírt szerdán, hogy Északnyugat-Szíriában tevékenykedő lázadók buszkonvojai érkeztek a határ menti törökországi településekre, hogy felkészüljenek a török erőkkel együtt indítandó invázióra.

Szíria fel akarja tartóztatni

Szerdán szíriai külügyminiszteri forrásból közölték, hogy Szíria eltökélte, hogy "minden törvényes eszközzel" útját állja egy török támadásnak. A kormány "magához öleli tékozló fiait, ha megjön ismét az eszük" - tette hozzá a külügyminisztériumi tisztségviselő nyilvánvalóan a szíriai kurdokra utalva, akik uralják az ország északkeleti részét.

Általános mozgósítás

Szerdán a kurd hatóságok általános mozgósítást is elrendeltek Északkelet-Szíriában a török offenzíva veszélye miatt. A félautonóm kurd adminisztráció közleménye szerint az általános mozgósítás három napig tart. „Felszólítjuk népünk minden tagját, minden népcsoportot, hogy induljon a határtérségbe, gondoskodjon az ellenállásról ebben a kényes történelmi pillanatban” – áll a közleményben.

A hatóságok felszólították a nemzetközi közösséget, hogy teljesítsék kötelességüket, mert a kurd népet humanitárius katasztrófa fenyegeti.

480 kilométeren

Törökország Északkelet-Szíriában, az Eufrátesz folyótól keletre akarja végrehajtani hadműveletet a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd fegyveres koalíció ellen. A szervezet 480 kilométer hosszan tartja fennhatósága alatt a határ szíriai oldalát. Az YPG alkotja a gerincét az SDF-nek, ami az Egyesült Államok legszorosabb szövetségese volt az Iszlám Állam elleni harcban.

Ahogy megírtuk, Donald Trump amerikai elnök hétfőn zöld jelzést adott Erdoğannak a kurdok elleni háborúra. Igaz, utána meg egy Trump-kompatibilis Twitter-üzenetben fenyegette Ankarát. Az SDF szerint az Egyesült Államok "hátba szúrta" szövetségeseit.

Recep Tayyip Erdogan török elnök többször jelezte: Törökország elégedetlen az Egyesült Államokkal az SDF területein közösen tervezett biztonsági övezet kialakításának előrehaladtával, ezért Ankara rövid időn belül hadműveletet indít a térségben. Az amerikai erők hétfőn megkezdték a kivonulást a térségből, megnyitva az utat a török offenzíva előtt. 

Kedden az MTI azt írta, a török parlament újabb egy évvel meghosszabbította a török hadsereg szíriai és iraki műveleteire adott mandátumot, így nyitva hagyta az utat a küszöbönálló, ezúttal az észak-szíriai kurd fegyveres koalíció ellen indítandó katonai beavatkozás előtt.

A felhatalmazást 2014 óta minden évben elfogadják a képviselők. A mostani javaslat volt a második, amit – a végrehajtó elnöki rendszer tavaly július 9-i életbe lépését követően – Recep Tayyip Erdoğan török államfő nyújtott be a törvényhozásnak, így a felhatalmazás is őt illeti meg.

Mindeközben Irán hadgyakorlatozik

Az ISNA iráni hírügynökség szerdai közlése szerint az iráni hadsereg előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdett a török határ közelében, az ország északnyugati részén. A szárazföldi csapatok, gyorsreagálású erők és a szárazföldi hadsereg helikopterei is részt vesznek a műveletekben.

Haszan Róháni iráni elnök önmérsékletre kérte szerdán Ankarát, és azt is kérte Törökországtól, hogy tartózkodjon a katonai beavatkozástól. Az iráni elnök szerint az amerikai erőknek teljesen el kellene hagyniuk a térséget.

Rovatok