Index Vakbarát Hírportál

Ecuadorban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el az egyre aktívabb tüntetők miatt

2019. október 9., szerda 09:45 | aznap frissítve

Éjszakai kijárási tilalmat rendelt el kedd este Lenín Moreno ecuadori elnök azokban a kerületekben szerte az országban, amelyek "stratégiai jelentőségűek", miután kormányellenes tüntetők behatoltak a törvényhozás - akkor már üres - épületébe is, írja az MTI.

Az éjszakai kijárási tilalom a múlt héten érvénybe léptetett 30 napos szükségállapot idején este nyolctól reggel öt óráig lesz érvényben a hét minden napján azon épületek körül, amelyekben állami intézmény működik.

Az államfő eredetileg hatvannapos szükségállapotot akart, de az alkotmánybíróság lecsökkentette az időtartamot.

A Petroamazonas állami olajipari vállalat közölte kedden, hogy a kelet-ecuadori Orellana tartományban két újabb olajmezőn leállt a termelés, miután tüntetők hatoltak be, és a munka beszüntetésére kényszerítették az ott dolgozókat. A tüntetők akciói miatt összesen már öt olajmezőn szünetel a termelés Ecuadorban. Az olajipari minisztérium keddi összesítése szerint emiatt napi 143 ezer hordóval kevesebb olajat termel az ország.

A kormány kedden Guayaquilbe helyezte át székhelyét Quitóból, miután egyre nagyobbá, erőszakosabbá váltak a tüntetések a fővárosban, ahová bennszülött tüntetők ezrei érkeztek az elmúlt órákban. 

Kedd este hét latin-amerikai állam támogatásáról biztosította Morenót, és elítélték Nicolás Maduro venezuelai elnöknek "a térségbeli demokráciák megingatására irányuló próbálkozásait" - közölte a perui külügyminisztérium az országcsoport nevében.

(Borítókép: Bennszülött tüntetők a fővárosban. Fotó: Agencia Press South / Getty Images Hungary)

Rovatok