Index Vakbarát Hírportál

Az FBI feltartóztatta és kihallgatta a duma tagját, nem mennek orosz képviselők az USA-ba

2019. október 9., szerda 11:54

Oroszország felfüggeszti parlamenti képviselőinek amerikai látogatásait. Az ügy előzménye, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a hétvégén kihallgatta Inga Jumaseva képviselőt. Anasztaszija Kasevarova, az Állami Duma elnökének tanácsadója szerdai Telegram-bejegyzésében azt írta: „Az egyesült államokbeli hivatalos látogatásokat mindaddig felfüggesztjük, amíg az Egyesült Államok hatóságai hivatalos magyarázatot nem adnak arra, hogy miért vallatta Jumasevát egy órán át a New York-i repülőtéren az FBI, és ameddig hivatalosan bocsánatot nem kérnek.”

Az Egyesült Államokba diplomata-útlevéllel és érvényes amerikai vízummal utazó Jumasevát szombaton a New York-i JFK nemzetközi repülőtéren tartóztatták fel, és egy órán át kihallgatták az FBI emberei. A képviselőnő, aki az amerikai kongresszussal való kapcsolattartás koordinátora az orosz alsóházban, Kaliforniába tartott a Fort Red elnevezésű, évente megrendezett „társadalmi diplomáciai” fórumra.

Moszkvai bejelentés szerint egyébként az erre az eseményre készülő orosz küldöttség több diplomata tagja nem kapta meg az amerikai beutazási engedélyt. 

„Kérdéseket feltenni, az Állami Duma képviselőjét kikérdezni a választóknak és az orosz erőszakszervezeteknek van joguk” – írta a nő, aki szerint Anatolij Akszakov, az alsóház pénzpiaci bizottsága elnökének amerikai látogatását már törölték. A kérdést a ház tanácsa hivatalosan szerdán vitatja meg.

A Jumaseva-ügy miatt a washingtoni orosz nagykövetség és a moszkvai külügyminisztérium kifejezte tiltakozását, Vjacseszlav Vologyin, a duma elnöke pedig az amerikai titkosszolgálatok „cinikus provokációjaként” értékelte a történteket.

Rovatok