Index Vakbarát Hírportál

Brexit: Johnson és az ír kormányfő lát még esélyt új megállapodásra

2019. október 10., csütörtök 20:14

Boris Johnson és Leo Varadkar szerint még mindig van lehetőség új brexitmegállapodásra, erről a Downing Street adott ki közleményt a brit és az ír miniszterelnök a Liverpoolhoz közeli Thornton Manor kastélyban tartott megbeszélése után.

Johnson személyesen nem nyilatkozott, de Varadkar a találkozó után nagyon pozitívnak és ígéretesnek nevezte a tárgyalást. Szerinte a megbeszélés után újságíróknak nyilatkozva kijelentette: a találkozó elégséges alapot ad a brüsszeli tárgyalások folytatásához.

Az ír kormányfő szerint ugyanakkor a folyamat „nagyon kényes szakaszban" jár, így sokkal több részlet egyelőre nem hozható nyilvánosságra. Mint mondta, azt mindenképpen biztosítani kell, hogy a brexit után se legyen vámellenőrzés Észak-Írország és Írország között, és ez továbbra is megoldásra váró kérdés, írja az MTI.

Varadkar a megbeszélés nyomán konzultálni fog az EU brexitmunkacsoportjával, Stephen Barclay brit brexitügyi miniszter pedig pénteken találkozik Michel Barnier-vel, az Európai Bizottság brexiügyi főtárgyalójával.

Johnson a múlt héten állt elő új brexitjavaslataival, de az EU jelezte, hogy a javaslat az eredeti formájában nem lehet egy végleges megállapodás alapja. A tárgyalások a hét elején is folytatódtak, de nem közeledtek az álláspontok. Johnson kedden beszélt telefonon Angela Merkel német kancellárral, ami után komoly üzengetés indult meg. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint Johnson az egymásra mutogatásban és a bűnbak keresésben érdekelt.

Kedden késő este aztán Leo Varadkar is 45 percen át beszélt telefonon Johnsonnal, de akkor még azt mondta, hogy „nagyon nehéz" lenne új megállapodást kötni az október 31-i új határidőig. Emmanuel Macron francia elnök hétfőn azt mondta, hogy az EU a hét végéig eldönti, lehetséges-e új brexitmegállapodás.

Rovatok