Index Vakbarát Hírportál

Brexit: a Munkáspárt kormányra kerülve új népszavazást írna ki

2019. október 10., csütörtök 13:19

A brit Munkáspárt kormányra kerülése után azonnal törvényt alkotna egy új népszavazásról, és fél éven belül kiírnák a referendumot, jelentette ki a Guardian szerint Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője a közép-angliai Northampton városában rendezett pártkonferencián. Corbyn korábban ellentmondó nyilatkozatokat adott arról, hogy mi lenne a céljuk, most viszont előállt a javaslatával.

Az ellenzék korábban elutasította Boris Johnson terveit. A kormányfő már akár a brexit október 31-i határideje előtt előrehozott választást tartott volna. Corbyn most kijelentette, hogy a Munkáspárt akkor kész az előrehozott választásra, ha a rendezetlen kilépés lehetőségét kizárták.

A brit parlament törvényben kötelezte arra Johnsont, hogy kérvényezze az EU-nál az október 31-i határidő elhalasztását, ha október 19-ig nem sikerül új kilépési megállapodásról megegyezni a tagországokkal. Johnson a múlt héten állt elő új brexitjavaslataival, azonban azok az eredeti formájukban nem elfogadhatóak az EU-nak. Emmanuel Macron francia elnök hétfőn azt mondta, a hét végéig eldől, lehet-e új megállapodás az október 17-18-i EU-csúcsig.

Corbyn azt mondta, hogy miután a konzervatív párti kormány a brexitfolyamat eddigi három évében kudarcot vallott, ideje kivenni a döntést a politikusok kezéből, és a népre kell bízni az utolsó szó kimondását. A választók arról dönthetnének az általuk javasolt népszavazáson, hogy egy új megállapodás alapján lépjenek-e ki az EU-ból vagy maradjanak mégis az unió tagja.

A brexitfolyamat állásáról bővebben itt írtunk>>>

Rovatok