Index Vakbarát Hírportál

London Európa kokainfővárosa

2019. október 10., csütörtök 14:03

A londoni kokainpiac éves szinten nagyjából egymilliárd fontos, azaz több mint 370 milliárd forintos forgalmat bonyolít. A város lakói naponta átlagosan 23 kiló kokaint fogyasztanak – írja a Sky News egy friss kutatásra hivatkozva.

Több mint félmillió adag, utcai értékén számolva 2,75 millió font, azaz több mint egymilliárd forint értékű kokain fogy Londonban minden egyes nap. Ez bármely más európai városhoz hasonlítva legalább kétszeres mennyiséget jelent. A sorrendben a következő Barcelona napi 12,74 kilóval, majd Amszterdam és Berlin jön 4,62-4,62 kilóval. 

A londoni King's College kriminalisztikai kutatói a főváros szennyvizét vizsgálták, amiben benzoilekgonint (BE) kerestek. Ez a vegyület akkor képződik, amikor a test lebontja a kokaint. A tesztből az is kiderült, hogy – a többi várossal ellentétben – a londoniak előszeretettel fogyasztanak kokaint hétköznapokon is. Leon Barron, a King's College kriminalisztikai kutatója arról számolt be, hogy a hét folyamán konstans kokainszintet tapasztaltak a vízben, és csak enyhe emelkedést hozott a hétvége. 

Ez jelentősen eltér más városoktól, ahol általában hétvégén jellemző a rekreációs célú droghasználat. A kokain egy mindennapi drog Londonban.

A londoni átlagos napi felhasznált kokainmennyiség (23 kg) tiszta kokaint jelent, és nem foglalja magába azokat az anyagokat, amelyekkel felütik az A osztályú drogot – általában érzéstelenítőkkel, például lidokainnal és benzokainnal.

A kutatók London mellett egy másik angol várost, Bristolt is vizsgálták. Bristol a napi fogyasztásban még Londont is megelőzte, sőt ebből a szempontból vezeti a 75 vizsgált városból álló listát. London fogyasztás egyébként 2011 és 2015 között duplázódott meg, azóta pedig enyhe csökkenést mutat, ami a piac telítettségére utalhat. Ez ugyancsak magyarázat lehet arra, hogy a dílerek miért próbálnak terjeszkedni a kisebb városok felé is. 

Tonny Saggers, a nemzeti bűnüldözési ügynökség drogosztályának korábbi vezetője azt mondta, hogy a londoni piac elérte a telítődést. 

A kereslet növekedett, az ár stabil maradt, az emberek pedig könnyen hozzájutnak. De igen, azt mondanám, hogy a többi város is felzárkózik

– mondta Saggers.

Bristolban a Sky News megkeresett fodrászokat, vendéglátósokat, tanárokat, egészségügyi dolgozókat és diákokat, akik bevallották, hogy kokaint használnak. 

Egy bártulajdonos azt mondta, hogy a drogfogyasztás elterjedése számára azzal járt, hogy heti szinten 1000 fonttal kellett növelni a biztonsági kiadásait. Szerinte a közszolgáltatásokat érintő megszorítások és az általánosan növekvő stressz miatt emelkedett a fogyasztás.  Persze az is közrejátszik, hogy az utóbbi időben csökkent a kokain nagykereskedelmi ára. Több nagy nemzetközi bűnszövetkezet lépett be a piacra, ami tovább növelte a versengést. Emellett Kolumbiából is egyre könnyebben, és egyre több drogot küldenek a legális áruk közé rejtve. 

A dark webes piac is gyorsan erősödik. Egy díler, aki magát Johnnak nevezte, a Sky Newsnak azt mondta, hogy a vásárlók örülnek annak, hogy nem kell gyanús drogdílerekkel találkozniuk az utcákon. Emellett az online piacon egy jól szervezett értékelési rendszer is működik. 

A növekvő verseny ellenére a kokain utcai ára nem változott jelentősen. Nagyjából 40 font, azaz 15 ezer forint körül mozog. Egy gramm kokain tisztasága azonban megnőtt, ez magyarázhatja a szennyvíztesztekben tapasztalt koncentráció növekedését.  A tisztaság növekedését Lawrence Gibbons is megerősítette. Szerinte ez a vásárlók igényei miatt alakult így. Mivel a tisztaság most 30–40 százalék fölött van, a kokain kiskereskedelmi ára gyakorlatilag olcsóbb, mint az utóbbi években, és addiktívabb.

A Cocaine Anonymous, amely jelenleg hetente több mint 600 ülést tart az Egyesült Királyságban, a Sky News számára lehetőséget biztosított, hogy függőkkel találkozzanak Bristolban és Londonban. Az üléseken részt vevők közül sokan azt állították, hogy bár a függőség még mindig tabu, a kokain rekreációs kábítószerként való fogyasztása társadalmilag teljesen elfogadott.

Az egyik függő, Sarah azt mondta, hogy a környezetében mindenki csinálta. Amikor kipróbálta, kezdetben nagyon szórakoztató volt, sokat bulizott a kokaintól. Úgy látta, ez egy széles körben elfogadott drog, a középosztály drogja – ahogy mondta –, majd hirtelen arra eszmélt, hogy folyamatosan csak a bulikat kereste. 

Egy másik résztvevő, Lee arról beszélt, hogy ő a hollywoodi hazugságba vásárolta be magát a kokainnal. Abba a pezsgővel és kokainnal átitatott hazugságba, amit a filmek mutatnak. 

Wendy, aki egy fodrászatban dolgozott, 13 évesen találkozott először a kokainnal. Azt mondta, az összes stylist összegyűlt a nap végén, hogy felszívjanak egy-egy csíkot. Mindannyian fehér, középosztálybeli fodrászok voltak, és mindenki csinálta. Wendy 13 évesen döntötte el, hogy a részese akar lenni ennek. 

Bryony Gordon író, újságíró, aki korábban a saját függőségéről is írt, azt mondta, hogy a probléma az, hogy mindenki partidrogként tekint a kokainra. Nem úgy néznek rá, mint ami a heroinnal van egy szinten. Szerinte a tény, hogy a hírességek, az újságírók, és a politikusok is használják, mind hozzájárul ahhoz, hogy még inkább elfogadottá váljon ez a drog. Azt is hozzátette, hogy senki nem akar függővé válni. Ahhoz, hogy empátiával fordulhassunk a függőkhöz, szerinte a függőség okait kell megértenünk. 

Rovatok