Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak elszállították Szíriából a foglyokat kínzó Beatles-csoport két tagját

2019. október 10., csütörtök 05:48 | aznap frissítve

Szíriából Irakba szállította át az amerikai hadsereg az Iszlám Állam két, kegyetlenkedések miatt  fogva tartott tagját. A két brit állampolgár tagja volt annak a négyfős terrorista csoportnak, amely foglyokat kínzott és ölt meg. Miután angolul beszéltek egymás között, foglyaik csak Beatlesnek nevezték őket, írja az MTI.

A négyfős csoportból Alexanda Amon Kotey és El Shafee Elsheikh maradt életben. Mindkét férfit kurd harcosok fogták el idén januárban Észak-Szíriában, majd a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű lázadószervezet börtönében őrizték őket. Az amerikaiak még a török támadások megindulása előtt vették át az őrizetüket, és elszállították őket, azt nem tudni, hogy Irakon belül hova.

Az amerikai sajtóértesüléseket a Pentagon nem erősítette meg. Ugyanakkor Donald Trump amerikai elnök a szerda délutáni sajtóbeszélgetésen a Fehér Házban - amikor arra panaszkodott, hogy a Szíriában fogva tartott, európai származású dzsihadistákat az európai országok nem akarják visszafogadni - megjegyezte, hogy a legveszélyesebb terroristákat "kiemelték". Azt nem részletezte, hogy ez a gyakorlatban mit jelent.

A Beatles terrorcsoport tagjai 2014 óta több, mint húsz európai foglyukat gyilkolták meg Szíriában, sokukat előtte megkínozták. Két segélymunkást és hét amerikai, japán, illetve brit újságírót fejeztek le. Áldozataik közt volt például James Foley amerikai újságíró is, akit egy kamera előtt fejeztek le, majd a videót az Iszlám Állam propagandarészlege nyilvánosságra hozta.

A The Washington Post információi szerint az Iszlám Állam mintegy 40 leghírhedtebb dzsihadistájának őrizetét vették át az amerikaiak a szíriai kurdoktól.

Washington kész lenne az Egyesült Államokban felelősségre vonni a két brit terroristát. A The Washington Post úgy tudja: William Barr igazságügyi miniszter feltette az erre vonatkozó kérdést Donald Trumpnak, aki azonnal beleegyezett ebbe. Ehhez az Egyesült Államok illetékeseinek egyeztetniük kell az Egyesült Királyság hatóságaival.

Rovatok