Index Vakbarát Hírportál

Vízágyúval oszlatták szét Törökországban a szíriai offenzíva ellen tiltakozókat

2019. október 10., csütörtök 23:56

Vízágyút vetett be csütörtökön a török rendőrség a jelentős részben kurdok lakta törökországi Diyarbakirban, az észak-kelet-szíriai török offenzíva ellen tiltakozók szétoszlatására, írja az MTI. 

A rendőrök több aktivistát őrizetbe vettek a Népek Demokratikus Pártja (HDP) nevű, kurdbarát politikai alakulat székházánál, a HDP tájékoztatása szerint köztük van a párt tartományi vezetője is. 

A legtöbb ellenzéki párt támogatja az északkelet-szíriai katonai beavatkozást, a HDP viszont az akció leállítására szólított fel, és inváziós kísérletnek minősítette a török offenzívát.

Sezai Temelli, a HDP társelnöke szerdán úgy fogalmazott, hogy a török kormány mindössze hanyatló népszerűségét próbálja helyreállítani. A hatóságok ellene, valamint a párt másik társelnöke, Pervin Buldan ellen is eljárást indítottak "terrorista propaganda" terjesztése és "a török kormány nyilvános megsértése" miatt. Ankara szerint a HDP kapcsolatban áll a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezettel, amit a HDP kategorikusan tagad.

A párt tagjain kívül további 78 ember ellen indult eljárás, mert a közösségi médiában bírálták a szíriai offenzívát.

Törökország szerdán indított offenzívát Szíria északkeleti részén az általa terroristának tekintett kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) visszaszorítására, amely a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű szervezet gerincét képezi, és amely az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló nyugati szövetség leghatékonyabb helyi szövetségese.

Az offenzíva előtt Donald Trump amerikai elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő telefonon tárgyaltak. A Fehér Ház ezt követően tudatta, hogy nem támogatja a török beavatkozást, de nem is fog közbeavatkozni, ha megindul az offenzíva, és a térségben lévő amerikai katonákat kivonja a szíriai-török határ térségéből. A török-kurd háborúról itt írtunk részletesen.

(Borítókép: Stringer / Reuters)

Rovatok