Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij: Trump nem próbált megzsarolni a telefonbeszélgetés alatt

2019. október 10., csütörtök 16:12

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy nem tudott az Ukrajnának szánt amerikai hadisegély befagyasztásáról, amikor júliusban telefonon beszélt Donald Trump amerikai elnökkel, erről csak később értesült védelmi miniszterétől. Zelenszkij elmondta, hogy a hadisegély kérdését később felvetette Mike Pence alelnöknek, ezután Washington feloldotta a zárlatot, és még ki is egészítette a segélykeretet 140 millió dollárral.

Zelenszkij tagadta, hogy Trump zsarolni próbálta őt a katonai segélyek visszatartásával, írja az AFP. Azt is elmondta, hogy a telefonbeszélgetés célja az volt, hogy megtervezzenek egy későbbi személyes találkozót, de ehhez nem támasztottak feltételeket az amerikaiak.

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata házelnöke szeptember 24-én jelentette be, hogy megindítják Trump ellen a vádemelési (impeachment) eljárást. A Demokrata Párt azután határozott az impeachment folyamat megindításáról, hogy kiderült, Trump nyomást gyakorolhatott Zelenszkijre, hogy az vizsgálatot indítson a republikánus elnök legfőbb demokrata ellenfelének, Joe Biden volt alelnöknek és fiának ukrajnai ügyleteivel kapcsolatban. 

A 2020-as újraválasztásáért küzdő Trump ezzel hivatali visszaélést követett el a demokraták szerint, mert Bidenék lejáratásának céljából saját javára használta fel az elnöki hatalmat, és egy külföldi hatalom segítségét kérte. A Trumppal szembeni vádak kiegészülnek azzal, hogy az elnök katonai segélyek visszatartásával próbált meg nyomást gyakorolni Ukrajnára. Az üggyel ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen.

Az ukrán elnök csütörtöki bejelentése szerint közelmúltbeli New York-i megbeszélésükön megkérte Trumpot, hogy a Fehér Ház változtasson retorikáján, és ne beszéljen úgy Ukrajnáról, mint olyan országról, ahol virágzik a korrupció.

Zelenszkij azt mondta, hogy a telefonbeszélgetésük alatt elhangzottakat a tolmácsok nem pontosan fordították. Mint kifejtette, akkor azt mondta, hogy az új főügyész, Ruszlan Rjabosapka egy száz százalékban becsületes ember. „Valóban mondtam, hogy az én emberem, de ez alatt azt értettem, az én csapatomé, és nem a régi főügyészé" – mondta. Hozzátette: mindössze azt javasolta Trumpnak, hogy a két ország főügyészei találkozzanak, és közösen döntsék el, milyen vizsgálatokban működjenek együtt, és nemcsak a Biden-ügyről, hanem sok másról is szó volt.

Szerinte az ukrán rendvédelmi szerveknek ki kell vizsgálniuk, hogy történt-e az előző kijevi vezetés ideje alatt, 2016-ban ukrán beavatkozás az amerikai elnökválasztásba.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy eddig az Egyesült Államok semmilyen erre vonatkozó bizonyítékot nem adott át Ukrajnának.

Kijelentette, hogy nem akarja nyilvánosságra hozni egy politikai vezetővel folytatott telefonbeszélgetését sem, beleértve Vlagyimir Putyin orosz elnököt is, írja az MTI. Utóbbival kapcsolatban hozzátette, hogy beszélgetéseik közzététele ártana a Donyec-medencei rendezési folyamatnak, és meghiúsítaná a fogolycsere folytatódását Ukrajna és Oroszország között.

Egy normandiai formátumú, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország összetételű találkozót készítenek elő, amelyet most Angela Merkel német kancellár próbál egyeztetni valamennyi féllel.

Rovatok