Index Vakbarát Hírportál

Robbanás volt egy iráni tankerhajón, a társaság szerint rakéták találták el

2019. október 11., péntek 07:50

Robbanás történt, és tűz ütött ki egy iráni tartályhajón pénteken a szaúdi partoknál, jelentette az ISNA iráni hírügynökség.

Az iráni állami olajtársaság, a NIOC tulajdonát képező Sabiti tartályhajó a nagy vörös-tengeri kikötőtől, Dzsiddától mintegy száz kilométerre haladt, amikor a robbanás történt. A hajóban súlyos károk keletkeztek, olaj ömlik belőle a Vörös-tengerbe. Az ISNA szakértőkre hivatkozva először azt állította, terrortámadás történt, később a hajó tulajdonosa, a Nemzeti Olajtársaság bejelentette, hogy

a tankert két rakéta vagy robotrepülő találta el.

A Sky azt írja, hogy a fedélzeten senki nem sérült meg.

A hírre a Reuters szerint a nyersolaj világpiaci ára annak ellenére zuhanásba kezdett, hogy a támadás tényét más forrásból meg sem erősítették. Ugyanis mindenki arra gondolt, hogy Szaúd-Arábia hajtott végre megtorló csapást Irán ellen, mely több incidenssel is komoly károkat okozott a királyság olajiparának és olajkereskedelmének. A Perzsa-öbölben több tankert is kommandósok rongáltak meg, de a legnagyobb csapást az jelentette, amikor tucatnyi drónnal és robotrepülővel hetekre kiütötték a legnagyobb szaúdi olajfinomítót

Egy iráni tankerre mért szaúdi figyelmeztető csapás az előzmények ismeretében abszolút hihető lenne, csakhogy sokan kételkednek abban, hogy a jemeni katonai intervencióval és a Hasogdzsi-gyilkossággal jelentős PR-deficitet felhalmozó Szaúd-Arábia ilyen pitiáner akcióval amortizálná le a az iráni atrocitások miatt szerzett csekély erkölcsi tőkéjét.

Az akcióval kapcsolatban az a lehetőség is felmerült, hogy esetleg a Vörös-tengeren már több hajó elleni támadást is végrehajtó jemeni húszik azonosították tévesen, majd találták el a Sabitit (a szándékosság azért kizárt, mert a Jemen északnyugati részét ellenőrzésük alatt tartó húszi gerillák legfontosabb támogatója Irán). Csakhogy a húszik nem rendelkeznek hajók elleni támadásra alkalmas nagy hatótávolságú rakétákkal. Támadásaikat eddig a Vörös-tenger déli kijáratánál, a veszélyes vizek miatt Báb el-Mandeb-nek (A siralom kapujá-nak) nevezett szorosban hajtották végre, ahol a tenger alig negyven kilométer széles.

(MTI)

Rovatok