Index Vakbarát Hírportál

Kínai elnök: Az ország felszabdalására irányuló törekvéseket szét fogjuk zúzni

2019. október 13., vasárnap 15:21

Huszonkét év után először látogatott Nepálba a kínai elnök, Hszi Csin-ping pedig tett is róla, hogy emlékezetes legyen a vizit. A kínai álami tévé híradása alapján a kínai elnök keményen kiállt Kína egysége mellett, és hangsúlyozta, hogy keményen fel fognak lépni minden, az ország szétzilálására tett kísérlet ellen – írja az MTI.

A Kína szétbomlasztására tett kísérletek csak szétzúzott testeket, és összetört csontokat fognak eredményezni. Az ezeket támogató külső erők Kína megosztására irányuló törekvései nem a kínai nép szerint nem többek kósza vágyálmoknál.

– mondta az elnök katmandui látogatása során, Nepál miniszterelnöke pedig biztosította őt arról, hogy felveszik a harcot a kínaellenes tevékenységgel szemben. A két fél egyébként várhatóan egy Nepál-Tibet vasúti vonal kiépítéséről köt majd megállapodást.

A kínai elnök szavai elősorban azért érdekesek, mert Hongkongban immár közel öt hónapja zajlanak az egyre erőszakosabb megmozdulások, amikkel a várost irányító Peking-párti kormányzattal, illetve az egyre növekvő pekingi befolyással szemben tiltakoznak a helyiek. A megmozdulásokon rendszeressé váltak a durva összecsapások a demonstrálók és a rendőrök között, és mostanra már több ország – egyebek mellett az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság – fejezte ki aggodalmát a helyzet kezelésével kapcsolatban.

Kína és az Egyesült Államok csütörtök-pénteken Washingtonban folytatta le a világ két legnagyobb gazdasága között 15 hónapja tartó kereskedelmi konfliktus megoldását célzó tárgyalások legújabb fordulóját. Donald Trump amerikai elnök, aki a Fehér Házban fogadta a kínai delegációt vezető Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettest, a megbeszélés után úgy nyilatkozott, hogy szóba került közöttük Hongkong ügye is. Az amerikai elnök korábban utalt arra, hogy amennyiben Kína nem megfelelően kezelné a hongkongi helyzetet, azzal a kereskedelmi tárgyalások további folytatását kockáztatná.

Az elmúlt napokban egyébként ezen a téren tovább eszkalálódott a helyzet a két ország között, miután gyors egymásutánban több botrány is kitört a hongkongi helyzet miatt:

Kína közben a csehekkel is összekapott az "egy Kína" elven, ennek az lett a vége, hogy Peking minden hivatalos kapcsolatot megszakított Prágával.

Rovatok