Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a vatikáni biztonsági szolgálat pénzügyi botrányba keveredett vezetője

2019. október 14., hétfő 15:36 | négy éve frissítve

Benyújtotta lemondását Ferenc pápának a Vatikán biztonsági szolgálatát vezető Domenico Giani - írja olasz sajtóértesülésekre hivatkozva az MTI.

A Vatikán még nem erősítette meg Giani lemondását, de az olasz sajtó már a biztonsági szolgálat új vezetőjének nevét is tudni véli:

VALÓSZÍNŰLEG GIANLUCA GAUZZI BROCCOLETTI VESZI MAJD ÁT A POSZTOT.

Giani felmondásához egy október 2-án kirobbant pénzügyi-biztonsági vezetett. Akkor a vatikáni ügyészség pénzügyi visszaélés miatt öt személy ellen indított nyomozást. Köztük szerepelt Maurizio Carlino atya (aki idén júliustól a legmagasabb vatikáni hivatal, a szentszéki államtitkárság információs és dokumentációs irodáját vezette) valamint Tommaso Di Ruzza (a vatikáni központi bank szerepét betöltő pénzügyi információs felügyelet vezetője) is.

A Vatikánban 1999 óta szolgáló Giani 2006 óta irányította a százötven fős biztonsági alakulatot. A Ferenc pápát védő, fekete öltönyös biztonsági emberek szerepe az utóbbi években folyamatosan erősödött. A fegyveres biztonsági szolgálat háttérbe szorította az eredeti pápai testőrséget, a svájci gárdát is, amelynek munkája díszőrségi feladatokra korlátozódott. Elemzők szerint a biztonságiak növekvő önállósága és hatásköre nem mindenkinek tetszett a vatikáni körökben.

Giani vasárnap délelőtt még Ferenc pápa mellett állt a Szent Péter téri misén, délután viszont már keserű búcsút vett a biztonsági szolgálat tagjaitól. Egyelőre nem lehet tudni, hogy más vatikáni beosztásba helyezik-e  át, vagy örökre fel kell hagynia a pápai államban végzett szolgálattal.

Rovatok