Index Vakbarát Hírportál

A britek is felülvizsgálják a török fegyverszállításokat

2019. október 15., kedd 15:33

London felülvizsgálat alá vette a Törökországba irányuló brit fegyverexportot és a vizsgálat ideje alatt nem ad ki új engedélyeket olyan hadfelszerelés törökországi exportjára, amelyet a Szíriában kezdett török hadműveletekben is fel lehet használni. - közölte kedden az MTI szerint a brit külügyminiszter. Az utóbbi kitétel egyébként azt jelenti, hogy bizonyos haditechnikai eszközöket - például járművekre szerelhető légvédelmi gépágyúkat, illetve azok alkatrészeit - továbbra is exportálhatnak a britek.

Nagy-Britannia esetleges döntésénél sokkal nagyobb súllyal esik latba az, hogy a kézifegyverektől a páncélosokig változatos felszerelést exportáló Németország, illetve Hollandia, Franciaország és Svédország is bevezette a fegyverkiviteli tilalmat Törökország ellen, az Európai Unió pedig minden tagállamának ugyanezt a lépést ajánlja (tehát nem írja elő).

Dominic Raab a londoni alsóházban, a szíriai kurdok ellen indított török offenzíva ügyében tartott sürgősségi vitában felszólalva elmondta: A kormány elítéli az akciót,

Boris Johnson brit miniszterelnök a hétvégén telefonon fel is szólította Recep Tayyip Erdoğan török államfőt a hadműveletek befejezésére.

Raab ugyanakkor - a szíriai kurdok törökországi testvérszervezetének terrorcselekményére utalva - kijelentette: Törökországnak "vannak jogos aggályai is".

Dominc Raab méltatta a tényt, hogy "Törökország az egyik legodaadóbb NATO-szövetséges",  de a szíriai török offenzíva felelőtlen, és a kívánt hatással éppen ellenkező következményekkel járhat, mivel közvetlenül Oroszország és az Aszad elnök vezette szíriai rezsim - mely pont kedden vonult be egy, korábban az Egyesült Államok katonai védelme alatt álló régióba  - malmára hajtja a vizet.

Ankara és a törökbarát szíriai milíciák ernyőszervezete, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indította meg a csodálatos, "Béke Forrása" fedőnevű offenzívát Északkelet-Szíriában az ottani kurd autonóm terület ellen. Az offenzíva deklarált és valódi céljairól, a kurdok és törökök konfliktusáról itt olvashat részletesebben.

(Borítókép: Török katonák várakoznak a szír határnál 2019 október 12-én. - fotó: Khalil Ashawi / Reuters)

Rovatok