Index Vakbarát Hírportál

Erdoğan nem hajlandó találkozni az amerikai diplomácia vezetőivel

2019. október 16., szerda 14:52

Hiába látogat Törökországba az amerikai diplomácia három legfontosabb embere, Recep Tayyip Erdoğan egyikükkel sem hajlandó találkozni. 

Csütörtökön az amerikai diplomáciai hierarchiában az elnök alteregójának számító Mike Pence alelnök, Mike Pompeo külügyminiszter és Robert O'Brien nemzetbiztonsági főtanácsadó is Ankarába érkezik, hogy valamelyest helyrehozzák azt a gigantikus külpolitikai fiaskót, amit főnökük, Donald Trump kavart azzal, hogy előbb zöld jelzést adott az Iszlám Állam elleni harcban kulcsszerepet játszó szíriai kurdok elleni török offenzívára, majd pedig kivonta az országban állomásozó - és támogató-kiképző szerepén túl a török-kurd harcokat jelenlétével is megakadályozó - amerikai kontingenst.

A török elnök a meglehetősen durva húzást a Sky News brit hírcsatornának adott  interjújában - melyből egyelőre csak részletek kerültek nyilvánosságra - azzal magyarázta, hogy

 az ő tárgyalópartnere amerikai részről Donald Trump elnök.

A beszélgetésben Erdoğan azt is elárulta, hogy ha a kurd Népvédelmi Egységek (YPG)nevű milícia visszavonul a törökök által forszírozott 30 -  Erdoğan tálalásában már 35 - kilométeres "biztonsági zóna" mögé az Eufrátesztől nyugatra fekvő Manbídzstól keleten egészen az iraki határig, akkor

akár már csütörtökön véget érhet az offenzíva

A török offenzívát a nemzetközi közösség ritka egyetértésben ítélte el (nevezetes kivételek: a törökök regionális szövetségese, Katar, az offenzíva által teremtett káoszból előnyt remélő al-Káida és az Erdoğan minden frázisát évek óta lojálisan visszabüfögő magyar kormány), a török elnök ennek ellenére az MTI szemléje szerint a Sky News-nak leszögezte: Az akció akkor fog véget érni, amikor elérte célját, és nem hajlandó semmilyen tűzszünetet kötni a kurd "terroristákkal".

Ahogy arról számos cikkben beszámoltunk, a török hadsereg és a Törökország által több tucatnyi szíriai ellenzéki milíciából összekovácsolt "Szíriai Nemzeti Hadsereg" október 9-én indította meg a "Béke Forrása" fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó 3,6 millió szíriai menekült nagy részének hazatérését.

Az offenzíva valódi célja azonban az, hogy katonailag megtörjék az Iszlám Állam elleni harcához komoly nyugati támogatást kapott YPG-t, és meggyengítsék a marxista-feminista alapon szerveződő helyi autonóm területet. Erdoğan a szíriai menekültek letelepítésével ráadásul éket akar verni a határon átnyúló kurd etnikum törökországi és szíriai részei közé.

Frissítés: Korrigált az elnök szóvivője

A hír megjelenése után nem sokkal Fahrettin Attun, a török elnök kommunikációs igazgatója azt írta Twitter-oldalán, hogy Erdoğan mégis azt tervezi, hogy személyesen találkozik a Mike Pence vezette delegációval.

Rovatok