Index Vakbarát Hírportál

A kurdok felfüggesztik az Iszlám Állam elleni harcot

2019. október 17., csütörtök 10:51

Tekintettel a Szíria észak-keleti részén zajló török katonai offenzívára, a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) felfüggesztette az Iszlám Állam terrorista milíciája ellen folytatott harcot - jelentette be Mazlúm Abdi, az SDF parancsnoka.

Korábban utaltunk már rá, hogy a török állam támadása esetén az Iszlám Állam elleni harc mellékes üggyé válik számunkra. Ez az eset most bekövetkezett. Az Iszlám Állam elleni minden tevékenységünket befagyasztottuk

- idézte Mazlúm Abdi szavait a Firat kurd hírügynökség.

Az Iszlám Állam sok helyütt újraszerveződött, és fegyvereseik számos helyen hajtottak végre merényleteket és robbantásokat - mondta Abdi.

A terrorszervezetnek még mintegy 12 ezer tagja van a térségben. Az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció idén júniusban úgy becsülte, hogy Szíriában és Irakban a dzsihadistáknak még mintegy 14-18 ezer tagja tartózkodik.

Az SDF parancsnoka visszautasította azokat a találgatásokat, melyek szerint Törökország később átveszi a kurdok által fogolytáborokban tartott Iszlám Állam-tagokat. "Ez az opció számunkra elfogadhatatlan. A bebörtönzött iszlám államos banditák és családjaik sorsáról mi fogunk dönteni".

Azt pedig, hogy mi legyen a külföldi Iszlám Állam harcosokkal, a származásuk szerinti európai országok maguk döntik majd el.

Cáfolják, hogy vegyi fegyvert vetnének be

Cáfolta azokat a híreszteléseket egy csütörtöki nyilatkozatában Hulusi Akar török védelmi miniszter, amelyek szerint a török hadsereg vegyi fegyvert is bevet az északkelet-szíriai offenzíva során az Ankara által terrorszervezetnek tartott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen.

Akar szavait az Anadolu török állami hírügynökség idézte, aki a jelentés szerint azt mondta: olyan információk érkeznek hozzájuk, hogy az YPG alkalmaz vegyi fegyvert, amit megpróbálnak a török hadseregre kenni. A miniszter leszögezte: köztudott tény, hogy a török haderő eszköztárában nincs vegyi fegyver.

Egyúttal közölte, olyan értesüléseik is vannak, hogy az YPG civilek elleni támadásokra készül, hogy azt a látszatot keltse, hogy az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet továbbra is fenyegetést jelent a térségben. A tárcavezető hangsúlyozta: különösen a külföldi sajtóban sok olyan valótlan hírt és felvételt látnak, ami a török hadsereg "körültekintését és sikerességét" próbálja beárnyékolni.

Előretört a török hadsereg

Az északkelet-szíriai kurd milícia elleni török hadművelet hatására több mint 300 ezer ember kényszerült elmenekülnie otthonából a térségben - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat csütörtökön.

A legtöbben Haszeke tartományban, az Aleppó tartománybeli Kobáni város térségében, és a Rakka tartománybeli Tel Ábjad város környékén menekült el a harcok elől. Sokan biztonságosabb helyen lakó rokonaiknál találtak menedéket, mások a szabad ég alatt aludtak a földeken. Haszeke tartományban 40 iskolaépületet átalakítottak a menekültek fogadóközpontjaivá - mondta Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában a korábban amerikai támogatást élvező kurd milíciák, továbbá az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen.

Az OSDH vezetője beszámolt arról is, hogy a török hadsereg és a vele szövetséges milíciák csütörtökön előretörtek a török-szíriai határ mentén lévő Rász el-Ain városban, így már a város területének csaknem felét ellenőrzésük alá vonták. Az utóbbi három napban heves légicsapások érték a várost.

A török offenzívának október 9. óta legkevesebb 72 civil halálos áldozata van, a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők nevű lázadószervezetnek pedig 203 fegyverese vesztette életét az OSDH szerint. A török hadsereggel szövetséges milíciák tagjai közül 171 halt meg. Ankara szerint hat török katona halt meg a harcokban, és 20 civil, akit török területen ért a kurdok tüzérségi támadása.

A háború jelenlegi állásáról ebben a cikkünkben olvashat:

Megszökött két belga dzsihadista Északkelet-Szíriában

Megszökött a börtönből az Iszlám Állam nevű terrorszervezet két belga származású tagja Északkelet-Szíriában a török katonai műveletek nyomán - közölte a belga belügyi válságközpont (OCAM) vezetőjére hivatkozva az MTI. Paul Van Tigchelt szerint a két férfival együtt három nő is eltűnt az elmúlt napokban a táborból, ahol már 2017 óta raboskodtak a szíriai kurdok ellenőrzése alatt. Ennél is aggasztóbb ugyanakkor, hogy egyelőre másik tizenöt ember hollétéről sincs információ. Hét nő állítólag megszökött egy menekülttáborból, közülük négyet terrorizmus miatt korábban elítéltek Belgiumban.

Kurd tájékoztatás szerint az Ain-Ísza városban lévő táborból nagyjából 800, az Iszlám Állammal kapcsolatban álló fogva tartott szökött meg a török offenzíva múlt heti kezdete óta, köztük sok nő és gyerek.

"Jelenleg valószínűtlen, bár nem lehetetlen, hogy az érintettek észrevétlenül el tudnának jutni Európába. Addig valószínűtlen, amíg egyebek mellett érvényben van a megállapodás Törökország és az Európai Unió között" - mondta Paul Van Tigchelt, leszögezte, hogy nincs ok pánikra. Frédéric Van Leeuw belga szövetségi ügyész hangsúlyozta: "egy ellenőrizetlen visszatérési hullám a biztonsági szolgálatok legnagyobb rémálma".

Diplomáciai források szerint az EU egyes tagországai olyan terveken dolgoznak, amelyek keretében átszállítanák a Szíriában őrizetben lévő külföldi dzsihadistákat a szomszédos Irakba.

Van Leeuw ezzel kapcsolatban ugyanakkor szkeptikusnak mutatkozott, mondván, Irakban nem lenne biztosítható a bíróságokon a tisztességes eljárás. Kiemelte, szerinte mielőbb végre kellene hajtani a Belgium által kiadott nemzetközi elfogatóparancsokat.

Rovatok