Index Vakbarát Hírportál

Vegyi fegyverek bevetésével vádolják a török hadsereget

2019. október 17., csütörtök 16:53

A török hadsereg nemzetközi egyezményekben tiltott napalmot és foszfort vetett be az Északkelet-Szíriában folytatott hadműveletében

- állította az Észak- és Kelet-Szíria Autonóm Adminisztrációja nevű szíriai kurd hatóság csütörtökön az MTI beszámolója szerint. Olyan felvételeket tettek közzé, amelyeken égési sérüléseket szenvedett gyermekeket lehetett látni. Az északkelet-szíriai Haszake tartomány egyik orvosa szerint ezek a sebek pontosan ilyen tiltott fegyverek alkalmazására utalnak, Musztafa Bali, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szóvivője ezért felszólította a nemzetközi szervezeteket, hogy szakértőik személyesen vizsgálják meg a sebeket.

Hulusi Akar török védelmi miniszter ugyanakkor cáfolta a vádakat.

Kijelentette, a török haderő eszköztárában nincs vegyi fegyver, és egyben azt is állította, hogy a kurdNépvédelmi Egységek (YPG) alkalmaznak vegyi fegyvert, amit megpróbálnak a török hadseregre kenni.

A szíriai polgárháborúban a napalm kifejezést általában a különböző típusú gyújtóbombák alapanyagának gyűjtőfogalmaként használják, míg a foszfort leginkább ködfejlesztésre használják, aminek a gyújtóbombákban történő alkalmazását tiltja a nemzetközi jog.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns aktivistahálózat egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy a török csapatok vagy a szövetségeseik használtak-e tiltott fegyvereket, ugyanakkor azt közölték, hogy több sebesültet is égési sérülésekkel szállítottak egy közeli kórházba.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában az SDF gerincét adó YPG-vel, továbbá az Iszlám Állam tagjaival szemben. Az OSDH legfrissebb csütörtöki összesítése szerint a török offenzívában eddig legalább 72 civil és az SDF 203 harcosa vesztette életét.

A háború jelenlegi állásáról ebben a cikkünkben  olvashat.

Rovatok