Index Vakbarát Hírportál

Silvio Berlusconi: Matteo Salvini az utódom

2019. október 18., péntek 14:28

Matteo Salvini, a Liga vezetője az olasz jobbközép erők új irányítója, mondta Silvio Berlusconi, a Forza Italia elnöke pénteken, aki először nevezett meg utódot az eddig huszonöt éven keresztül általa vezetett koalíció élére:

A jobbközép vezetője az, aki a legtöbb szavazattal bíró pártot vezeti. Egyértelmű, hogy ha Salvini több mint 30 százalékon áll, akkor ő a vezető

– idézi az MTI a 83 éves háromszoros exminiszterelnököt, aki szerint viszont pártja nem tud azonosulni a Ligával, és önálló politikai erő marad.

Berlusconi azt mondta, személyesen is ott akar lenni a Salvini által szombatra meghirdetett római kormányellenes tüntetésen. „Ez a dolgozó, józan ész vezette Olaszország megmozdulása lesz a kommunistákkal szemben” – utalt Berlusconi az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt kormányára, amit a „lehető legrosszabbnak” nevezett.

A jobbközép koalíciót a Salvini-féle Liga, az Olasz Testvérek (Fratelli d'Italia) és a Forza Italia pártjai alkotják: ezen belül Salviniék 33 százalékon állnak, a Fratelli 7 százalékon, míg Berlusconi pártja a legkisebb a szövetségen belül 6 százalékkal.

Az egykori olasz belügyminiszter nyáron felmondta a kormánykoalíciót az Öt Csillag Mozgalommal, és abban reménykedett, hogy – népszerűsége csúcsán – egy előrehozott választás után jobboldali kormányt alakíthat. Tévedett, ugyanis a Demokrata Párt koalícióra lépett az Öt Csillaggal, és még Giuseppe Conte miniszterelnök is a helyén maradhatott.

Rovatok