Index Vakbarát Hírportál

Fél napig tartott a tűzszünet: kórházat ágyúznak a törökök Szíriában

2019. október 18., péntek 11:41

Az ötnapos tűzszünet első napján már újra ágyúk dördültek az északkelet-szíriai Rász el-Ajnnál, írja az MTI. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat szerint a térségben péntek reggel tüzérségi és kézi fegyverek zaját lehetett hallani, míg más területeken tűzcsend volt. Ezt megerősítették egy közeli törökországi településen is, ahonnan füstoszlop tűnt fel a szíriai város felől. 

Az OSDH úgy tudja, a török erők magát a várost célozták, azon belül is a sebesültekkel teli kórházat. 

A tűzszünetben Törökország és az Egyesült Államok még csütörtökön állapodott meg, miután Mike Pence amerikai alelnök találkozott Ankarában Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel. A megállapodás szerint Törökország 120 órára felfüggeszti észak-szíriai offenzíváját, hogy lehetővé tegye az észak-szíriai kurd csapatok rendezett visszavonását a szíriai-török határról, ebben pedig az USA fog segédkezni nekik.

A kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők elfogadta a csütörtök este 22 órakor hatályba lépett tűzszünetet, és remélték, hogy a török haderő tartani fogja magát a megállapodáshoz. Azonban a Reuters jelentése szerint mindössze tizenhárom órával a megállapodás után újra ágyútüzeket lehetett hallani Északkelet-Szíriában – egyelőre nem tudni, van-e sebesültje vagy áldozata a támadásnak.

A Reuters jelentésében azt írta, hogy Törökország a tűzszünettel elérte azokat a célokat, amelyeket még a hadművelet kezdetekor meghirdetett: eszerint a török haderő a határ mentén 30 kilométernél szélesebb sávot ellenőriz majd Szíriában, miközben az Egyesült Államokkal korábban szövetséges kurd milíciának ki kell vonulnia onnan. A kurd-török háború okairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Rovatok