Index Vakbarát Hírportál

Előrehozott választás lesz tavasszal Észak-Macedóniában

2019. október 21., hétfő 09:51

Április 12-én előrehozott parlamenti választást tartanak Észak-Macedóniában - közölte az MTI.  Az előrehozott választást Zoran Zaev miniszterelnök javasolta, miután az Európai Unió ismét elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Szkopjéval. Az észak-macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést. 

Vasárnap késő délután gyűltek össze a parlamenti pártok vezetői, hogy a kormányfő javaslatáról tárgyaljanak. Végül abban állapodtak meg, hogy 

a miniszterelnök januárban, 8 hónappal mandátumának lejárta előtt lemond a miniszterelnöki tisztségről, hogy az államfő kiírhassa az előrehozott választást. Az áprilisig terjedő időszakban szakértői kormány irányítja majd Észak-Macedóniát. 

A találkozó után Sztevo Pendarovszki észak-macedón államfő kijelentette: az uniós döntés ellenére sem térnek le az európai útról, és az ország stratégiai célja továbbra is az európai integráció.

Zaev legfontosabb kampányígérete az Észak-Macedónia euroatlanti integrációjának felgyorsítása volt. A csatlakozási tárgyalások megkezdésének reményében az ország megbékélt Görögországgal, sőt nevét Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta, így a brüsszeli döntést a kormány csalódásként élte meg.

Az uniós bővítés 2013-ban rekedt meg. Horvátország csatlakozása óta egyetlen államnak sem sikerült gyors tárgyalásokat folytatnia az EU-val. becslések szerint a következő bővítésre 2025 előtt nem lehet számítani, mivel Brüsszel az Európát érintő migrációs hullám és a Brexit körüli gondok miatt a háttérbe szorította a csatlakozási tárgyalásokat. Ráadásul Franciaország mereven elutasította, hogy Észak-Macedóniával és Albániával elinduljanak a tárgyalások.

A NATO-csatlakozási tárgyalások azonban nem álltak meg, így a jövő évben Észak-Macedónia már teljes jogú NATO-taggá válhat.

Rovatok