Index Vakbarát Hírportál

Nem törlik el a román érettségit a romániai kisebbségi tannyelvű iskolákban

2019. október 21., hétfő 20:41

Elutasította a román szenátus hétfőn Kulcsár Terza József háromszéki parlamenti képviselő törvénykezdeményezését, amely eltörölte volna a román nyelv és irodalom érettségit a kisebbségi tannyelvű iskolák végzősei számára. Kulcsár Terza József azt javasolta, hogy mindenkinek csak az anyanyelvéből kelljen vizsgáznia, erre mondott nemet a szenátus. A Magyar Polgári Párt (MPP) politikusa azzal érvelt, hogy a mostani rendszer hátrányos a kisebbségi tannyelvű iskolák tanulóira nézve, hiszen ők minden felmérőn eggyel több tantárgyból – román nyelvből és anyanyelvükből is – vizsgáznak.

A módosító javaslat azt is előírta volna, hogy a 6. osztály végén megszervezett felmérők esetében, illetve a 8. osztály végén tartott képességvizsgán minden tanuló egységesen az anyanyelvéből vizsgázzon: a román tanulók román nyelvből és irodalomból, a kisebbségi iskolák diákjai pedig anyanyelvük irodalmáról és nyelvtanáról szóló tantárgyból, áll az MTI hírösszefoglalójában.

A törvénykezdeményezés, amit Kulcsár Terza József májusban terjesztett a képviselőház elé, a szórványban élő kisebbségek számára is kiterjesztette volna a román többségnek Székelyföldön járó pozitív diszkriminációt, így azokon a településeken, ahol létezik kisebbségi nyelvű oktatás vegyes iskolákban, vagy óvodákban, ott önálló jogi személyiséggel rendelkező tanintézmények létrehozását irányozta volna elő a kisebbségi közösségek számára.

A román médiában élénk sajtóvisszhangot kiváltó javaslatról Mezei János, az MPP elnöke akkor egy sajtóértekezleten kifejtette: a módosítások a diszkrimináció megszüntetését célozzák, nem pedig azt, hogy a kisebbségi oktatásban részesülők ne tanulják meg az állam nyelvét.

Rovatok