Index Vakbarát Hírportál

Büntetőjogi vizsgálat indul a román közlekedési miniszter ellen

2019. október 21., hétfő 12:39

Büntetőjogi vizsgálatot indított a román korrupcióellenes ügyészség Razvan Cuc közlekedési miniszter ellen. A gyanú szerint Cuc megpróbálta megakadályozni több ellenzéki törvényhozó Bukarestbe jutását a Dancila-kormány elleni bizalmatlansági indítvány parlamenti szavazásának napján, írja az MTI.

A vádhatóság hétfőn tanúként hallgatta ki Madalina Mezeit, a Tarom román állami légitársaság múlt héten leváltott volt vezérigazgatóját, aki több sajtónyilatkozatában is azt állította:

a miniszter azt kérte tőle, hogy ne engedje felszállni aznap hajnalban a Bukarestbe tartó belföldi járatok egy részét, amin becslések szerint 5-6 vidéki ellenzéki képviselő és szenátor utazott a fővárosba.

Mezei szerint azért menesztették, mert nem teljesítette a miniszter óhaját.

A Dancila-kormány leváltásához 233 voksra volt szükség, a bizalmatlansági indítványt végül 238-an szavazták meg október 10-én. A létszámot tekintve, ha a Tarom gépei nem szállnak fel, akkor nem biztos hogy megszavazták volna az indítványt.

Razvan Cuc péntek esti sajtóértekezletén azt állította, hogy az ellenzék már a szavazás előtt terjeszteni kezdte a Tarom-gépek visszatartásáról szóló összeesküvés-elméletet. 

A miniszter azonban elismerte, hogy a szavazás előestéjén valóban felkereste lakhelyén a Tarom vezérigazgatóját.

Cuc szerint ő csak arról érdeklődött, hogy hány törvényhozó érkezik az október 10-i reggeli járatokkal Bukarestbe. Elmondása szerint éppen azért akarta tudni, hogy "minden rendben van-e" az érintett járatokkal, mert ő is hallotta a gépek visszatartásáról szóló ellenzéki rémhíreket. Szerinte az alkalmatlansága miatt leváltott Mezei pedig azért kezdett "összevissza hazudozni" erről, hogy politikai áldozatként tetszelegjen a kormányalakításra készülő jobboldali pártok előtt.

A kormánykritikus Adevarul hírportál szerint öt járatról van szó. Értesüléseik szerint a miniszter már két nappal korábban is beszélt Mezeivel a szóban forgó járatoknak késleltetése vagy törlése érdekében.

A botrány hatására Viorica Dancila is vizsgálatot rendelt el a Taromnál, a kormány ellenőrző testületének jelentését hétfőre várja az ügyvivő miniszterelnök.

Rovatok