Index Vakbarát Hírportál

Németország egy nemzetközileg felügyelt biztonsági zóna létrehozását javasolja Szíriában

2019. október 22., kedd 16:49

A német védelmi miniszter, Annegret Kramp-Karrenbauer a ZDF televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy Németország a szíriai konfliktusban azt álláspontot fogja képviselni, hogy az ország északi részén hozzanak létre egy nemzetközileg ellenőrzött biztonsági zónát - írja a Reuters.

A miniszter szerint a lépés segíthetné a régió stabilizálását, ebbe a zónába térhetnének vissza az országból elmenekült emberek, de fogadná az országon belüli civil lakosságot is. A nemzetközi felügyeletbe a németek bevonnák Oroszországot és Törökországot is, mint a környék katonai akcióiban különösen aktív szereplőket.

Kramp-Karrenbauer hozzátette, Németország kész katonákat is küldeni a térségbe a helyzet normalizálása érdekében.

A katonai fellépésben általában kifejezetten visszafogott álláspontot képviselő Németországtól szokatlanul konkrét javaslat ez a mostani. A biztonsági zóna kialakítása egyébként nagyjából egybevág azzal, amit Erdogan török elnök is szeretne. Az ő célja is az, hogy a Törökországban felgyülemlett több millió menekült közül egymilliót egy Szíria területén kijelölt biztonsági zónába tereljen vissza. Így török fennhatóság alá kerülhetne az ország egy része.

Közben kedden este lejár az a tűzszünet, amit Törökország és az USA kötött azután, hogy a törökök október közepén katonai offenzívát indítottak az Iszlám Állam megmaradt terroristái, valamint a szíriai kurdok ellen.

A tűzszünet hatására többszáz kurd harcos vonult ki a térségből. Erdogan török elnök pedig azt mondta, hogy amint lejár a tűzszünet, folytatják az offenzívát, bár ő nem ilyen finoman fejezte ki magát.

Hogy a török-kurd háborúnak mi a tétje, és miért pont október közepén robbant ki a hosszú ideig óvatos egyensúlyban tartott problémahalmaz, arról ebben a lenti cikkünkben olvashat bővebben.

Rovatok