Index Vakbarát Hírportál

Trudeau nem akar koalícióra lépni az ellenzékkel

2019. október 24., csütörtök 05:23

Hiába nyerte meg a választást a Kanadai Liberális Párt, Justin Trudeauék kisebbségben kormányozhatnak. Ezzel kapcsolatban a kanadai miniszterelnök elmondta, hogy kizártnak tartja annak a lehetőségét, hogy koalíciós kormányt hozzon létre az ellenzékkel.

Az MTI tudósítása szerint Trudeau november 20-án tervezi bemutatni az új kabinetjét, és nem fog össszeállni az ellenzékkel annak ellenére sem, hogy kisebbségben lesznek a kanadai parlamentben. Ettől függetlenül

minden politikai erővel konzultálni akar az ország előtt álló legfőbb teendőkről.

Vagyis a koalíciót kizárja, de a következő hetekben megkeresi a pártvezetőket, hogy miként tudnának együtt dolgozni.

A kanadai választáson a liberálisok 157 mandátumot szereztek a 338 fős parlamentben, ahol eddig abszolút többségük volt. Azonban most húsz mandátumozt veszítettek, így Trudeaunak többek között az Új Demokrata Párt nevű tömörülésre kell támaszkodnia a kormánazáshoz, amely 24 helyet szerzett.

A konzervatívok kicsivel több mint 120 mandátummal végeztek annak ellenére, hogy országosan rájuk voksoltak a legtöbben. Érdekesség még, hogy a québeci szeparatisták háromszor annyi, összesen 32 mandátummal kerültek a parlamentbe, mint korábban.

Az MTI megjegyzi, hogy szakértők szerint a kisebbségi kormányok Kanadában alig 1-2 évig tudnak csak működni önállóan. A liberálisok esélyeit rontotta, hogy Trudeau az utóbbi időben több kisebb-nagyobb botrányba is keveredett.

Rovatok