Index Vakbarát Hírportál

Már Belgiumban meghalhattak az áldozatok a halálkamionban, Twitteren üzenhetett az egyikük

2019. október 25., péntek 10:21 | aznap frissítve

Rögtön megpecsételődhetett a sorsa annak a 39 kínainak, akik egy hűtőkonténerben akartak átszökni Belgiumból a tengeren Nagy-Britanniába. Az utat egyikük sem élte túl, Zeebrugge-ből indulva már 10 órája lehettek –25 fokban, mire elérték a brit partokat – írta brit hatósági információkra hivatkozva a Guardian. A 39 holttest – 31 férfi és nyolc nő, köztük egy tinédzser – azonosítása folyamatban van, állampolgárságuk azonban már tisztázott.

Könnyen lehet, hogy az Essexben megállított kamionra valójában már egy halottakkal teli konténert tettek fel Purfleet kikötőjében.

Az Írországból érkezett kamion sofőrjének őrizeti idejét 24 órával meghosszabbították, a nyomozásba az ír, belga, kínai hatóságokat is bevonták. A kamiont üzemeltető ír cég szerint a sofőr, Mo Robinson nem érintett az ügyben – bár egyelőre gyilkosság gyanújával van őrizetben.

A BBC szerint a brit hatóságok jelezték, hosszú időt vesz igénybe a halál okának megállapítása is – fagyás vagy fulladás –, és az is, hogy ez mikor történhetett, ami azért kulcsfontosságú, mert az közelebb visz annak meghatározásához, hogy mikor jutottak a későbbi áldozatok a konténerbe.

A kikötőben nehezen mászhattak be

A nyomozás észak-írországi csempészbandák érintettségére is kiterjed, de az ügyben egyelőre csak kérdések vannak. Az sem tisztázott, mikor és hogyan kerülhetett be a 39 ember a konténerbe.

A hűtőkonténerek teljesen lezártan érkeznek a kikötőbe, ahol a lezáró plombát ellenőrzik – közölte a belga Zeebrugge kikötőjének képviselője. A kamerák kereszttüzében szinte lehetetlen észrevétlenül bejutni a konténerekbe.

Az ügyet bonyolítja, hogy kínai áldozatokról van szó, márpedig Kína jellemzően nem menekültkibocsátó ország, másfajta szervezett embercsempészet állhat a tragikus ügy hátterében.

Három újabb gyanúsítottat tartóztattak le

A korábban őrizetbe vett kamion sofőrön kívül péntek nap közben két újabb gyanúsítottat, egy 38 éves férfit és egy 38 éves nőt is letartóztatott a rendőrség az Anglia észak-nyugati részén található Warringtonban - írja a Sky. A warringtoni férfit és nőt egyaránt embercsempészet és emberölés gyanúja miatt tartóztatták le.

Péntek este érkezett a hír, hogy egy harmadik gyanúsítottat is elkaptak a Londonhoz közeli Stansted reptéren, egy 48 éves észak-írországi férfit. Így a letartóztatottak száma már négy.  

Korábban az északír, húszas éveiben járó Mo Robinson észak-írországi otthonát, szülei házát és még egy Armaghban lévő házat is átkutatott a rendőrség, számítógépeket koboztak el, de további részleteket nem árultak el.

A Twitteren üzenhetett az egyik áldozat

Bár az eddigi híradások szerint mind a 39 áldozat kínai volt, most úgy tűnik, egy 26 éves vietnami nő is a hűtőkamionban veszthette életét.

Egy Hanoiban székelő emberjogi szervezet a közösségi médiában kutatott a hűtőkamion áldozatainak nyomai után, írja a Sky News. A Human Rights Space a Twitter-üzenetek alapján feltételezi, hogy Tra My lehet az egyik eddig azonosítatlan áldozat.

Sajnálom, anya. A külföldre vezető utam nem sikerül. Anyu, nagyon szeretlek! Haldoklok, mert nem tudok lélegezni... Nghenből, Can Locból, Ha Tinhből, Vietnamból származom... Sajnálom, anya.

-  írta a 26 éves vietnami nő utolsó üzeneteiben a Human Rights Space koordinátorának tájékoztatása szerint.  A Sky szerint a posztolási időpontok alapján My Twitter -üzeneteit kedden este küldte el, néhány órával azt megelőzően, hogy a 39 holttestet megtalálták volna. 

Tra My családtagjai most abban szeretnének segítséget kapni, hogy azonosíthassák az essexi áldozatok között, akikről a hatóságok korábban azt állították, mind kínai állampolgárok.

11,5 milliót fizettek az utazási költségeire

A 26 éves nő bátyja elmondta a BBC-nek, hogy Tra My október 3-án Kínába repült, onnan pedig két nap múlva Franciaországba utazott. Először október 19-én kísérelte meg az átkelést Nagy-Britanniába, de akkor feltartóztatták és visszafordították. Utolsó ismert tartózkodási helye Belgium volt, ahonnan a kamionszerelvény pótkocsija Angliába érkezett.

Tra My testvére elmondta azt is, hogy a család 30 ezer fontnak (11,5 millió forintnak) megfelelő összeget fizetett a fiatal nő utazásának költségeire, és ennek egy részét közvetlenül embercsempészeknek adták át.

A brit közszolgálati média hat olyan vietnami családról szerzett tudomást, amelyek attól tartanak, hogy hozzátartozóik lehettek a hűtő kamion rakterében.

Rovatok