Index Vakbarát Hírportál

Trump: Meghalt az Iszlám Állam vezetője

2019. október 27., vasárnap 14:20 | aznap frissítve

Meghalt az Iszlám Állam régóta keresett első számú vezetője és alapítója, Abu Bakr al-Bagdadi. A hírt Donald Trump erősítette meg a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján.

Tegnap este az Egyesült Államok igazságot szolgáltatott a világ első számú terrorista vezérének

– kezdte beszédét Trump. Az amerikai elnök azt mondta, a "nagyon veszélyes" támadás nagy részét ő maga is végignézte. Szerinte al-Bagdadi "gyávaként, egy kutyaként" halt meg, menekülés közben, ahogy kiáltozott és sírt az életéért, miközben az amerikaik és kutyáik üldözték őt egy alagútban. "Az utolsó pillanatait félelemben töltötte, attól rettegve, hogy jönnek érte az amerikai csapatok. 

Gonosz, beteg, kegyetlen ember volt, és így is halt meg. Nem hősként halt meg, hanem mint egy gyáva, futott az életéért.

A titkos műveletben al-Bagdadi búvóhelyét támadták meg Szíria észak-nyugati részén, Idlib tartományban, "hatalmas légi támadással". Ezután a földön betörtek a házba, akkor sortűz fogadta őket, de egyetlen amerikai sem halt meg az akcióban. "Egy gyönyörű, tehetséges kutya megsérült" az amerikaiktól, őt végül kihozták onnan, mondta Trump. Al-Bagdadi legtöbb közeli embere és hozzátartozója viszont meghalt. Előbb kihoztak tizenegy gyereket épségben, amikor viszont al-Bagdadi felrobbantotta a testén lévő robbanómellényt, magával vitte a halálba saját három gyerekét. A vezető teste teljesen megroncsolódott, de a DNS-minták teljes bizonyossággal alátámasztják, hogy a holttest valóban hozzá tartozik, ehhez pedig alig kellett tizenöt perc, mondta.

Két nő is meghalt az akcióban, akik szintén robbanómellényt viseltek, amit viszont nem aktiváltak. De Trump szerint ez nagyon nehéz helyzet és döntés volt a katonáknak, mert nem tudhatták, milyen lépéseket tesznek ezek a nők. Az elnök nem mondta ki, de a katonák feltehetően lelőtték őket, mert azt mondta, "ők is meghaltak". Emellett több felnőtt ember halt meg, mint ahány életben maradt, tette hozzá az elnök. 

Trump azt mondta, már három éve kereste al-Bagdadit, és nagyjából egy hónapja voltak róla információi, hol lehet. 

Korábban már volt két-három időpont az akcióra, de végül azokat lefújták.  Azt is mondta, a kongresszus csak néhány tagját informálta előre, mert "olyan kiszivárgások vannak mostanában, amire korábban alig volt példa. Egy kiszivárgás sok ember halálát okozta volna".

Miután az amerikaiak végeztek az akcióval, begyűjtöttek rengeteg dokumentumot az Iszlám Államról. Ezután köszönetet mondott Oroszországnak, Törökországnak, Szíriának, Iraknak és a szíriai kurdoknak is a segítségéért. 

A tegnap este nagyon jó volt az Egyesült Államoknak és a világnak is. Soha többé nem fog bántani egyetlen ártatlan embert vagy gyereket sem. Isten óvja Amerikát

– mondta teátrálisan Trump.

Videó is van a légitámadásról 

A hír először a Newsweek nevű amerikai lapban jelent meg vasárnap hajnalban. Nekik egy magas rangú katonai vezető állította, hogy egy titkos amerikai műveletben "nagy bizonyossággal" meghalt" al-Bagdadi. Ezt támasztotta alá az is, hogy Trump vasárnap hajnalban azt írta a Twitterén, hogy "valami nagyon nagy dolog történt". 

Az már korábban kiderült, hogy a támadást maga Trump engedélyezte több mint egy hete, és részt vett benne a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők nevű katonai szövetség is, valamint az Egyesült Államok előre egyeztetett Törökországgal és az irakiakkal. 

Később szíriai aktivisták egy videót is feltöltöttek, amiben egy éjszakai légi támadást lehet látni, bár azt nem erősítették meg, hogy ebben halt volna meg az Iszlám Állam vezetője. 

Bagdadi a világ egyik legkeresettebb embere volt, az Egyesült Államok 25 millió dollár (7 milliárd 225 millió forint) vérdíjat tűzött ki a fejére. Az elmúlt években már többször felröppent a hír, hogy Bagdadit kilőtték, de később volt olyan esemény, amin feltűnt, aztán meg egy videón is. A világ legveszélyesebb terroristavezére nyolc hónapig volt már az amerikaiak kezében, de akkor még nem tartották elég nagy halnak, és 2004 decemberében szabadon engedték.

Portrénkat itt olvashatja róla.

Rovatok