Index Vakbarát Hírportál

Közel hetvenen meghaltak két nap alatt az iraki tüntetéseken

2019. október 27., vasárnap 11:51

Legalább 67 ember meghalt, és több száz megsebesült az újabb iraki tüntetéseken, írja a Sky News. A tüntetők a biztonsági és katonai erőkkel csaptak össze újra, miközben azért mentek utcára, hogy munkát, jobb közellátást és a korrupció végét követeljék. A rossz körülmények miatt az iraki miniszterelnököt teszik felelőssé. 

Bagdadban, illetve az ország déli tartományaiban a tüntetők a kormány lemondását is követelték. A békésen kezdődött tüntetések csakhamar súlyos összecsapásokba torkollottak a tiltakozók és a demonstrációk helyszínére vezényelt rendőrök és katonák között.

A kormányellenes tüntetések a héten kezdődtek újra, miután október elején már  157 ember vesztette életét . A spontán kialakuló, vezetők nélküli tiltakozások a 2003-as amerikai megszállást követően hatalomra került politikai vezetés ellen irányulnak, amelyet sokan tesznek felelőssé a kiterjedt korrupcióért és az elégtelen közszolgáltatásokért. Akkor bizonyítékok voltak arra, hogy Bagdad központjában mesterlövészek vették célba a tüntetőket az épületek tetejéről. A jelentés a biztonsági erők magas rangú vezetőit felelőssé teszi amiatt, hogy elveszítették az irányítást a beosztottaik felett, ami káoszhoz vezetett. Az erőszak elharapódzásához hozzájárult az is, hogy nem voltak képesek érvényt szerezni a kijárási tilalomnak.

Az iraki belügyminisztérium és a hadsereg szombaton közleményeket adott ki, melyekben azt állították, hogy egyes tüntetők arra használták fel a megmozdulásokat, hogy kormányzati épületekre és politikai pártok irodáira támadjanak.  A belügyi tárca szerint néhány munkatársa életét vesztette, miközben a rendőrség párbajt vívott erőszakos tüntetőkkel, számokat ugyanakkor nem közöltek a veszteségekről. A hadsereg pedig jogi intézkedéseket helyezett kilátásba, hogy fellépjen az általa szabotőröknek nevezett tiltakozókkal szemben.

Rovatok