Index Vakbarát Hírportál

Élőlánccal tiltakoztak a libanoni tüntetők

2019. október 27., vasárnap 16:10

Már több mint egy hete tartanak Libanonban az egész országot megbénító tüntetések, amik az országot gazdasági válságba sodró és korrupciós ügyekbe keveredő kormányzat egy új adótervezete robbantott ki. 

A tüntetők vasárnap az ország part menti útjain formáltak egy észak-déli irányú, 171 kilométer hosszú élőláncot. Az útlezárások az egész országot megbénították. A libanoni bankszövetség azt mondta, hogy a már nyolc napja zárva lévő bankok hétfőn sem nyitnak ki újra. Emellett az iskolák, és rengeteg üzlet is zárva tart a tüntetések kezdete óta. 

A tüntetők a teljes politikai elit távozását követelik, akiket azzal vádolnak, hogy az állami forrásokat a saját hasznukra használták fel, és ezzel idézték elő az ország gazdasági nehézségeit. Libanon egyébként az 1975-től 1990-ig tartó polgárháborúja óta nem volt gazdaságilag ennyire válságos állapotban. 

A kormányzat ezen a héten jelentett be egy sürgősségi reformcsomagot, ez azonban nem tudta mérsékelni az országban elszabadult indulatokat, és azokat a donor államokat sem győzte meg, amelyek tavaly 11 milliárd dollárt ígértek Libanonnak, ha végrehajtja a reformokat. 

Vasárnap Ferenc pápa is a Libanonban tiltakozó fiataloknak ajánlotta imáit, és arra kérte a nemzetközi közösségeket, hogy támogassák az országot abban, hogy a békés együttélés helyszíne lehessen. 

( Reuters )

Rovatok