Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli állapotot hirdettek Kaliforniában a tűzvészek miatt

2019. október 27., vasárnap 23:31

Kalifornia egész területére rendkívüli állapotot hirdetett Gavin Newsom kormányzó, írja az MTI. Az állam 16 területén pusztít egyidőben valamilyen tűzvész olyannyira, hogy már San Franciscót és Los Angelest is veszélyezteti. A kormányzó azt ígérte, hogy minden rendelkezésre álló forrást a tűzvészek megállítására fordítanak.

Az oltási munkálatokat nehezíti a szárazság és az erős széllökések, amelyek miatt újabb területekre terjednek ki a tűzvészek. A helyzet annyira aggasztó, hogy eddig 130 ezer embert szólítottak fel az otthonaik elhagyására az államban. A közel háromezer tűzoltónak mindössze a Los Angeles melletti Santa Claritában sikerült megfékeznie a tűzvészt, miközben már 30 ezer hektárnyi terület égett porig. A két nagyváros mellett veszélyes a helyzet San Diegóban és Sacramentóban is.

Szakemberek ráadásul új tűzfészkek kialakulására is számítanak, miközben lángokban áll a híres kaliforniai bortermelő vidék egy része is. Szombat óta 38 megyében kezdték el lekapcsolni az áramot, ezzel is megelőzve a további tűzek kialakulását. Vasárnapra közel 1 millió ember maradhatott áram nélkül a térségben.

Rovatok