Index Vakbarát Hírportál

Zavargások, bombafenyegetés és gerillaakciók zavarják meg a kolumbiai választást

2019. október 27., vasárnap 21:08 | aznap frissítve

Kolumbiában éppen önkormányzati választásokat tartanak, azonban a dél-amerikai országban folyamatosan fegyveres konfliktusok vagy életveszélyes szituációk nehezítik a voksolást. A Colombia Reports írja, hogy az egyik szavazóhelyiség mellett bombát találtak, de a gerillaháborúk sem segítik a voksolás tisztaságát.

A korábbi szélsőbalos (FARC) gerillaközpontnak számító La Macarenában például bombát találtak egy szavazóhelyiségtől nem messze, ezért új helyszínt kellett találniuk.

Bolivar és Norte de Santander körzetekben gerillaakciók akadályozzák a szavazást, ugyanis az egyik területen a hadsereg az ELN gerilláival harcol, a másikon a drogkereskedésből élő EPL-lel. Ezek az összecsapások kb. 500 szavazót érinthetnek.

A drogkartellekről elhíresült Medellín területéhez tartozó Bellóban egy bíró kapott halálos fenyegetéseket azután, hogy az egyik bűnözői múlttal rendelkező polgármesterjelöltet nyomkövető viselésére kötelezte.

Emellett a hatóságok lefoglaltak 14 ezer dollárt (4,2 millió forint) Pinillos városában egy korábbi kongresszusi képviselőnőtől, aki a polgármesteri címért indult, egy másiktól pedig 87 ezer (26 millió forint) dollárt, aki a polgármester felesége San Onofre városában. Mindkét esetben szavazatvásárlástól tartanak.

Az ország legkorruptabb tartományában, Magdalenában pedig zavargások folynak. Két városban már elszabadultak az indulatok, de másik kettőben is tüntetések zajlanak, amelyek hamarosan elmérgesedhetnek.

Rovatok