Index Vakbarát Hírportál

Második fordulót kell tartani az uruguayi elnökválasztáson

2019. október 28., hétfő 06:45

Daniel Martínez, a kormányzó Frente Amplio (Széles Front) baloldali szövetség, illetve Luis Lacalle Pou, a jobboldali Nemzeti Párt jelöltje kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi uruguayi elnökválasztás első fordulójában, így ők ketten mérkőznek meg a november 24-én esedékes második fordulóban - írja az MTI. 

A 62 éves Martínez a CIFRA közvéleménykutató-intézet exit poll felmérése szerint a voksok 37 százalékát szerezte meg, míg a 46 éves Lacalle Pou a szavazatok 29 százalékát kapta. Amennyiben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét az első fordulóban, úgy a legtöbb szavazatot szerzett két jelölt részvételével második fordulót kell tartani.

Összesen 2,6 millió uruguayi választópolgárt vártak az urnákhoz, hogy a 2020. március 1-jén leköszönő Tabaré Vázquez elnök utódjáról szavazzanak.

Az elnökválasztással párhuzamosan parlamenti választásokat is tartottak, illetve az erőszak-bűncselekmények elleni harcban katonai alakulatok bevetését lehetővé tévő alkotmánymódosításról is döntöttek a szavazópolgárok.

Rovatok