Index Vakbarát Hírportál

Emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolnak két szíriai hírszerzőt Németországban

2019. október 29., kedd 21:34 | aznap frissítve

Vádat emeltek a szíriai hírszerzés két korábbi tisztségviselője ellen emberiesség elleni bűncselekményben való érintettség miatt, írja az MTI a dpa hírügynökségre hivatkozva. Először állnak bíróság elé  szíriaiak Németországban olyan atrocitások miatt, amelyeket Bassár el-Aszad szíriai elnök kínzó börtöneiben követtek el. 

Az Anvar R. néven azonosított egyik vádlottnak vezető szerepe volt a szíriai hírszerző szolgálat damaszkuszi börtönében, ahol az ügyészség szerint „rendszeres, brutális, fizikai és pszichológiai visszaélések” történtek. A rabokat állítólag botokkal, kábelekkel és ostorokkal verték, és áramütésekkel kínozták. A cellákat állítólag olyannyira megtöltötték, hogy arra sem volt elegendő hely, hogy valaki leüljön vagy lefeküdjön. 

Anvar R. állítólag több mint 4000 ember brutális megkínzásáért felelős, a német ügyészek szerint legkevesebb 58 rab halt meg a kínzások következtében. Emberiesség elleni bűncselekmény miatt emeltek ellene vádat, de emellett nemi erőszakkal is vádolják. 

A másik vádlott, Ijád A. a vád szerint legkevesebb harminc tüntetőt vitetett börtönbe, ahol megkínozták őket. Őt emberiesség elleni bűncselekmény elősegítésével és pártolásával vádolják. Az ügyészek szerint a két férfi 2012-ben és 2013-ban hagyta el Szíriát, és 2018-ban érkeztek Németországba. A német rendőrség februárban tartóztatta le őket Berlinben és Rajna-vidék-Pfalz tartományban.

Rovatok