Index Vakbarát Hírportál

Bulgária megtagadta a vízumot az új orosz katonai attasétól

2019. október 30., szerda 19:22

A bolgár kormány szerdán megtagadta a vízumot a leendő orosz katonai attasétól - egy nappal azután, hogy kiutasított egy kémkedéssel gyanúsított orosz diplomatát.

A bolgár kormány azután jutott erre a döntésre, hogy a diplomaták vízumának engedélyezésében érintett egyik testület "negatív véleményre" jutott a még Oroszországban tartózkodó attaséval kapcsolatban. A bolgár külügyminisztérium nem közölt további részleteket, de leszögezte: ez nem jelenti azt, hogy az orosz tisztségviselőt nemkívánatos személlyé nyilvánították.

A döntésről tájékoztatták Moszkvát, ahonnan egyelőre nem érkezett reakció.

A bolgár külügyi tárca beszámolt arról is, hogy szerdán elhagyta Bulgáriát családjával az az orosz diplomata, akinek a helyi hatóságok kedden 24 órát adtak arra, hogy elhagyja az országot, miután kémkedés miatt nemkívánatos személynek nyilvánították. A bolgár vezetés azután szánta rá magát a kiutasításra, hogy Moszkva a bolgár kormány kérése ellenére nem hívta vissza a diplomatát. Bolgár ügyészek szerint a kiutasított diplomata tavaly szeptember óta találkozókat tartott többek között egy olyan magas rangú tisztségviselővel, akinek hozzáférése volt az EU-tól és a NATO-tól származó titkosított információkhoz.

Bulgária igen kényes helyzetbe került, hiszen NATO- és EU-tagként továbbra is szoros kulturális és történelmi kapcsolatokat ápol Oroszországgal, Moszkva ráadásul továbbra is a balkáni ország legnagyobb energiaszolgáltatója.

(MTI)

Rovatok