Index Vakbarát Hírportál

Hülye, ostoba, félrevezető - kommentálta Kovács Zoltán a BBC riporterének kérdéseit

2019. október 30., szerda 17:29 | aznap frissítve

Abszurdnak, ostobának, félrevezetőnek és hülyének is nevezte Kovács Zoltán kormányszóvivő a BBC újságírójának kérdéseit. Ezt maga Steve Rosenberg, a BBC újságírója osztotta meg a Twitteren, aki filmet készít Magyarország és Oroszország kapcsolatáról 30 évvel a vasfüggöny leomlása után.

Az interjúban, amit a 24.hu vett észre, Kovács Zoltán abszurdnak nevezte azt, hogy Orbán oroszpárti vezető lenne. Az újságíró erre felvetette neki, hogy Orbán beszélt arról, hogy Putyin ismét nagyhatalommá teszi Oroszországot, és a magyar kormányfő felszólalt a Moszkva elleni szankciók ellen is. Ezt Kovács ostoba megközelítésnek nevezte, majd kifejtette, hogy Magyarország az EU tagja és semmilyen más, különleges kapcsolata nincs és nem is lehet Oroszországgal, mint a többi EU-tagállamnak. Kovács magyarázata szerint Magyarország azért nem támogatta a Moszkva elleni szankciókat, mert azok nem érték el a kívánt hatást, és a kelet-európai államok is rosszul jártak volna velük, miközben a franciák vagy a németek a háttérben üzletelnek az oroszokkal.

A riporter ezután erősen szimbolikusnak nevezte, hogy a vasfüggöny vagy a berlini fal lebontása után Magyarország kerítést épített a szerb határon. Erre Kovács azt mondja: lehet, hogy ez erős szimbólum, de félrevezető, és visszautasította, hogy a riporter a kérdésével szuggerálni próbál valamit. Kovács szerint a vasfüggönyt annak idején a szabadságért bontották le, és a déli határkerítést is ugyanezen okból építették: a szabadság védelme érdekében, mert az érkező menekülthullám nem érdeke Európának, és veszélyezteti az európai értékeket.

Az interjúban Kovács azt is mondja, hogy szerinte a kormányt kritizáló ellenzék csak üres szavakat mond, amikor a magyar demokrácia állapotát bírálja, az pedig hülyeség, hogy Magyarország letérne a demokrácia útjáról, mert ezt a magyarok nem engedik.

Rovatok