Index Vakbarát Hírportál

Egy új német javaslat szerint már az EU külső határán meg kell vizsgálni a menedékjogot

2019. október 30., szerda 18:58 | aznap frissítve

Németország új menekültügyi javaslattal készül a 2020 júliusában kezdődő német soros EU-elnökségre, írja az MTI a Die Welt alapján. A lap azt írta, hogy az uniós menekültügyi rendszer alapvető átalakítását jelentő tervet Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter ismertette az EU hat legnagyobb tagállamát (Franciaország, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország) összefogó úgynevezett G6 csoport Münchenben tartott belügyminiszteri értekezlete után. 

A politikus szavai szerint a javaslat "új filozófiát" jelent a közösség menekültügyi politikájában a megbukott dublini rendszer után. A javaslat lényege a következő: az EU-ba menedékjogi kérelem szándékával érkező emberek ügyében a Frontex EU-s határ-és partvédelmi szervezet közreműködésével

már az unió külső határán el kell dönteni, hogy az érkezőknek van-e esélyük a jog megszerzésére, és meg kell vizsgálni, hogy beengedésük jár-e biztonsági kockázattal.

A védelemre nyilvánvalóan nem szoruló vagy veszélyesnek minősített embereket közvetlenül a külső határról kell visszaszállítani a hazájukba. Aki eséllyel pályázik a menedékjogra, azt tovább kell küldeni azon tagállamok valamelyikébe, amelyek részt vesznek egy közös menedékkérő-szétosztási rendszerben. Ezeknek az embereknek a menedékjogi eljárását itt fogják lefolytatni. 

A Die Welt azt írja: a koncepció nem egészen új, új viszont az az elszántság, amellyel Horst Seehofer belevágott a megvalósításba. A politikus szándéka az, hogy Berlin kész jogszabály-tervezeteket terjeszthessen elő a német soros EU-elnökség kezdetén.

A megvalósítás előtt számos akadály van. A Frontex kapacitása messze nem elegendő a szervezetnek szánt feladatok elvégzésére, és számos tagállam - köztük Magyarország és Lengyelország - elzárkózik a menedékkérők befogadása elől. Egyelőre nem világos, hogy milyen más módon kapcsolódhatnának be az új menekültügyi rendszer működtetésébe.

További gond, hogy nincsen működő visszafogadási mechanizmus számos olyan országgal, amelyből nagy számban érkeznek menedékkérők az EU-ba. Gyakran éppen emiatt nem sikerül visszajuttatni hazájukba az elutasított menedékkérőket.

Horst Seehofer azt mondta: sok nehézséget kell még leküzdeni, de örömteli, hogy a G6-os miniszter kollégákkal nagyon jó vitát folytattak a javaslatról. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusának tájékoztatása szerint a csoport egyik tagja sem utasította el a német elképzelést.

A koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párt (SPD) nyitott a CSU-s javaslatra. Szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójuk vezető szakpolitikusa, Lars Castellucci a Die Weltnek azt mondta: a belügyminiszternek sürgősen ki kellene dolgoznia az első kísérleti programokat, amelyekhez EU-s társországokat kellene megnyerni partnernek. 

Rovatok