Index Vakbarát Hírportál

Megkapta a királyi jóváhagyást, december 12-én előválasztást tartanak a britek

2019. október 31., csütörtök 19:43

Megkapta a királyi jóváhagyást, így törvényi erőre emelkedhetett a december 12-re tervezett előrehozott választás Nagy-Britanniában - írja a Sky News.

A törvényjavaslatot mindössze két nap alatt küldték végig az összes szükséges jogi lépcsőn, mire törvény lett belőle.

A britek tehát december 12-én négy éven belül harmadszorra is szavaznak, ami még külön érdekesség, hogy 1923 óta ez lesz az első előrehozott választás.

A jelenlegi miniszterelnök, Boris Johnson nagyon támogatja a brexitet, és abban bízik, hogy az előrehozott választáson elégséges többséget tud szerezni ahhoz, hogy könnyedén átverje a képviselőkön az akaratát.

A brit kilépést egyébként a legutóbb úgy képzelte el, mintha az egy melegítésre váró mikrós kaja lenne. „Van egy konyhakész megállapodásunk, amit rögtön be is dugunk a mikróba, amikor visszatérünk a választás után" - fogalmazott a miniszterelnök.

Az előrehozott választás jó ideje formálódott már, ennek a körülményeiről ebben a lenti cikkünkben írtunk bővebben.

Arról pedig, hogy a brexit és az előrehozott választás során melyik brit politikai erő és politikus hogyan akar helyezkedni, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a helyzetből, a Kibeszélő podcast legutóbbi részében beszélgettünk. Érdemes meghallgatni ezt is, ha valaki szeretne kicsit közelebb kerülni az évek óta húzódó folyamat megértéséhez.

Rovatok