Index Vakbarát Hírportál

Újabb szakaszába lépett a Trump felmentésére irányuló eljárás

2019. október 31., csütörtök 16:59 | aznap frissítve

A demokrata párti többséggel rendelkező képviselőház megszavazta csütörtökön, hogy jogszerű és új szakaszába lép az az eljárás, aminek a végén akár fel is menthetik Donald Trumpot - írja a BBC.

A szavazás nem magáról az impeachment (alkotmányos bűnvádi eljárás) megindításáról szólt, hanem a megindításhoz vezető vizsgálatok jogszerűvé tételéről. A republikánus törvényhozók ugyanis mindeddig azt kifogásolták, hogy demokrata párti kollégáik úgy kezdték meg a vizsgálódást és a meghallgatásokat, hogy előtte - a házszabálynak megfelelően - nem szavazott róla a képviselőház.

A demokrata képviselők korábban is tartottak már zárt meghallgatásokat arról, hogy jogszerű lenne-e megindítani az elnök ellen a leváltására irányuló eljárást. Ezt a republikánus képviselők erősen kritizálták is. A demokraták viszont azzal védekeztek, hogy azért tartottak előzetes zárt meghallgatásokat, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy ha megindítják az eljárást, akkor az jogszerű lesz-e, nem fog-e például valamilyen formaságon elbukni.

A csütörtöki képviselőházi határozat értelmében (amit a republikánus képviselők mellett két demokrata képviselő sem támogatott) az impeachment előtt szükséges vizsgálatok jogszerűek és ezentúl nyilvánosak is lesznek. 

A jövőben tehát nyilvános meghallgatásokkal folytatódhat az eljrásás konkrét megindításához vezető út.

A gyanú az, hogy az elnök hatalmával visszaélve az USA külpolitikáját saját belföldi előnyszerzési törekvéseinek rendelte alá: konkrétan visszatartotta az Ukrajnának szánt segélyt és a Zelenszkij ukrán elnöknek szóló meghívást addig, amíg Kijev nem indított nyomozást Joe Biden volt alelnök (a Demokrata Párt egyik mostani elnökjelölt-aspiránsa) fia, Hunter Biden ellen, aki egy időben egy ukrán gázvállalatnál dolgozott.

Hogy hogyan áll most ez az eljárás, azt ebben a lenti cikkünkben foglaltuk össze.

Rovatok