Index Vakbarát Hírportál

Megnevezték az Iszlám Állam új vezetőjét

2019. október 31., csütörtök 17:20

Az Iszlám Állam hivatalos hírügynöksége, az Amak csütörtökön megerősítette, hogy egy bizonyos Abi Ibrahim al-Hasemi al-Kurasi lesz a terrorszervezet új vezetője. Már a nyáron is érkeztek meg nem erősített hírek arról, hogy ő lehet az szombati amerikai kommandósakcióban meghalt Abu Bakr al-Bagdadi utódja.

A jelentésben azt is közölték, hogy meghalt az al-Bakr jobb kezének tekintett Abu Hasszan al-Muhadzsir, a szervezet szóvivője is. Erről először a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd milícia adott hírt vasárnap, de az amerikai védelmi minisztérium ezt akkor nem volt hajlandó kommentálni. Az SDF szerint Muhadzsirt a kurdok és az amerikai hírszerzés közös hadműveletében likvidálták.

A turkomán származású Al-Kurasi az észak-iraki Tal Afarban született, és a moszuli Iszlám Egyetem elvégézése után Szaddám Huszein iraki hadseregében szolgált a 2003-as amerikai vezetésű invázióig, méghozzá igen magas, vezérőrnagyi rangban. Az amerikaiak győzelmével azonban a szunnita Baath-párthoz kötődő katonai- és titkosszolgálati elit jelentős részéhez hasonlóan ő is elvesztette pozícióját.

Al-Kurasi abban az iraki-kuvaiti határhoz közeli nagy fogolytáborban raboskodott, ahol al-Bagdadi is ült egy darabig. Ahogy azt az Iszlám Állam kialakulásáról szóló kutatások megállapították, ez az amerikaiak által működtetett fogolytábor volt a Szaddám alatti katonatiszti réteg és a radikális szunnita hitszónokok együttműködésének bölcsője.

Al-Kurasi 2014-ben esküdött hűséget a Moszulba bevonuló al-Bagdadinak, és hamarosan kulcsszereplője lett a szíriai kormány és a szíriai ellenzék elleni offenzíváknak – elvégre egyaránt képzett az iszlám jogban és a hadtudományban. Annak ellenére, hogy a korábban „Professzor” becenevét ekkortájt már „Pusztító”-ra cserélő al-Kurasi volt a felelős a kalifának bármilyen szinten ellentmondókkal való belső leszámolásokért is, értesülések szerint mégis a dzsihadista mozgalom egyik népszerű figurájának számít.

Kérdés azonban, hogy az Iszlám Állam vezetője mennyire fogja tudni érvényesíteni autoritását.

  1. Egyrészt ugyanis a központi irányítás már al-Bagdadi alatt is omladozott, a vezetői réteget megtizedelték a célzott likvidálások és a gyilkos ütközetek, a kommunikációt megnehezítette a Kalifátus területeinek elvesztése, a lojális egységek szétszóródása.
  2. Másrészt al-Kurasi állítólag maga is súlyos sérülésből lábadozik, és kétséges, mennyire tud részt venni az operatív irányításban.
  3. Harmadrészt kérdés, mennyire számít karizmatikus vezetőnek, aki képes hűségesküre bírni a korábban al-Bagdadira felesküdött társszervezeteket Nigériától a Fülöp-szigetekig.
  4. És a negyedik a legnagyobb kérdés: Meddig húzza al-Kurasi? Hiszen az Iszlám Állam-tagság nem életbiztosítás, a terrorszervezet tisztikarára folyamatosan vadásznak az orosz, szír, kurd és amerikai különleges egységek.

Ebben a lenti cikkünkben írtunk bővebben arról, hogy mi lesz az Iszlám Állammal a vezére halála után.

Rovatok