Index Vakbarát Hírportál

Spanyolország vállalná, hogy ott tartsák a Chilében lemondott klímacsúcsot

2019. október 31., csütörtök 19:05

Az ENSZ következő nagy klímacsúcsát (COP 25) Chilében tartották volna, de az ország elállt a találkozó megrendezésétől az országban zajló heves tüntetések miatt, amire reagálva Spanyolország bejelentette, hogy vállalja a csúcs lebonyolítását - írja az MTI.

Az ENSZ a jövő héten elemzi a madridi alternatíva lehetőségét egy bonni tanácskozáson.

A spanyolok ugyanazokon a napokon, december 2. és 13. között tartanák meg a klímacsúcsot, mint Chilében tették volna. "Remélem, hogy Spanyolország kormányfőjének ez a nagylelkű ajánlata (...) megoldást jelent" - mondta a chilei elnök.

A chilei elnök szerdán jelentette be, hogy országa mégsem ad otthont a COP 25-nek és az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) novemberre tervezett csúcstalálkozójának az országban zajló zavargások miatt.

A chilei tüntetési hullámot a fővárosi metrójegyek árának emelése váltotta ki. Ezt ugyan visszavonták, ám a kezdeti demonstrációk felszították a helyiek elégedetlenségét az alacsony nyugdíjak és fizetések, valamint az áram-, a gázszolgáltatás, az egyetemi oktatás és az egészségügyi ellátás magas térítési díjai miatt.

A dél-amerikai országban több mint egy hete tartanak a tüntetések, amelyek gyakran zavargásokba torkolltak, nagy pusztításokhoz vezettek, és 20 ember halálát okozták eddig.

Rovatok