Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánosságra hozták Putyin Komszomol-jellemzését

2019. október 31., csütörtök 12:43

Feloldották a titkosítást Vlagyimir Putyin Komszomol-jellemzéséről, amiben KGB-s kollégái tiszteletét kiérdemlő, utasításokat végrehajtó, fegyelmezett, lelkiismeretes, a szervezési és a sportfeladatokért felelős munkatársként írnak róla. Az MTI híre szerint a kedden közölt jelentés szerint Putyin 1975 óta volt tagja az Össz-szövetségi Lenini Kommunista Ifjúsági Szövetségnek, vagyis a Komszomolnak a Szovjetunió Állambiztonsági Biztonsági Bizottságánál működő alapszervezetben.

A szerzők szerint az orosz államfő „folyamatosan gyarapította ideológiai és politikai tudását", aktívan képezte magát a kommunista párt oktatási hálózatában, „folyamatosan tökéletesítette szakmai tudását is". Kitértek arra, hogy Putyin szabadidejében sportol, dzsúdóban és szambóban elérte a Szovjetunió mesterfokozatát, és 1976-ban Leningrád bajnoka lett. A jellemzést Oroszország „északi fővárosának" központi állami levéltára állította ki, több más orosz és szentpétervári vezetőre vonatkozó, nemrégiben hozzáférhetővé tett dokumentummal együtt, közölte a szentpétervári 78-as hírcsatorna kedden.

Vlagyimir Putyin 1975 és 1991 között – egyebek között Drezdában – szolgált a KGB-nél, ahonnan alezredesi rendfokozatban szerelt le. Mielőtt 2000-ben Oroszország elnökévé választották, 1998. július 25. és 1999. augusztus 9. között az egyik utódszervezetnek, a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak az igazgatója volt.

Az orosz államfő szerdán járt Magyarországon. Orbán Viktor a Putyinnal folytatott tárgyalás után azt mondta, bár Magyarország a NATO-nak és az Európai Uniónak is tagja, ez nem zárja ki, hogy együttműködést hozzunk létre Oroszországgal. Putyin kiemelte: a két ország között sikeres és jó minőségű az együttműködés már évek óta. Megjegyezte: áttekintették az eddigi együttműködést és komoly gazdasági csomagot írtak alá.

Rovatok