Index Vakbarát Hírportál

Kettős rendőrgyilkosság Moszkvában

2019. november 3., vasárnap 13:32 | aznap frissítve

Öccsével együtt agyonlőtték Moszkvában Ibragim Eldzsarkijevet, aki Ingusföldön volt az orosz belügyminisztérium szélsőséges csoportok elleni fellépésért felelős vezetője. Nem először próbálták megölni, ezért állandó védelem járt neki, de ezúttal a testőre nélkül közlekedett, amikor egy maszkot viselő férfi lelőtte, majd egy BMW-be pattanva elmenekült.

A kettős rendőrgyilkosság szombat este történt. Egy ismeretlen támadó legkevesebb tíz pisztolylövést adott le az Eldzsarkijev fivérekre, miután azok kiszálltak egy gépkocsiból. Az autójukban ülő harmadik férfi sértetlen maradt. A támadást az utcai biztonsági videókamera rögzítette.

A kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) vasárnap sajtójelentések szerint kilenc személy lehetséges bűnrészességét vizsgálta, három ellen pedig körözést rendelt el. A nyomozók által legvalószínűbbnek tartott lehetőség az, hogy bérgyilkosság történt, és hogy a bűncselekménynek köze van a rendőr szakmai tevékenységéhez.

Nem ez volt az első merénylet Ibragim Eldzsarkijev ellen. A rendőrtiszt szolgálati gépkocsijára január 12-én lövéseket adtak le egy másik autóból, amikor éppen Csecsenföldről Ingusföldre hajtott. Eldzsarkijev a támadást épségben megúszta, de három kísérője is megsebesült. Az elkövetőknek sikerül elmenekülniük a helyszínről. 

A korábbi merénylet után Eldzsarkijev állami védelmet kapott. Moszkvában azonban magánügyben járt, testőrök nem voltak vele. Az orosz lapok úgy értesültek, hogy a rendőr üzleti úton járt Moszkvában, és a maszkot viselő tettes a lövések leadása után egy BMW-be pattant és társaival elmenekült.

Rovatok