Index Vakbarát Hírportál

Van valami, amiben több mint hét évvel megelőztük Ausztriát

2019. november 4., hétfő 09:59 | aznap frissítve

November elsején éjféltől életbe lép a dohányzási tilalom az osztrák vendéglátóipari egységekben. Közben az MTI tudósítása szerint a hatóságok is felkészültek arra, hogy ellenőrizzék, betartják-e a rendeletet.

November elsejétől tilos lesz a dohányzás Ausztriában az összes olyan nyilvános helyen, ahol – a törvény körültekintő megfogalmazása szerint - „ételt és italt állítanak elő, dolgoznak fel, adnak ki, vagy fogyasztanak“. A tilalom a vízipipára és az elektromos cigarettára is vonatkozik. A törvény alól csak a kerthelyiségek és más szabadtéri vendéglátó egységek jelentenek kivételt.

A dohányzási tilalom megszegéséért büntetést kell fizetni; a büntetés összege tartományonként eltérő lehet. Bécsben a vendéglátó-ipari egység tulajdonosát nyolcszáztól tízezer, Tirolban kettőezertől tízezer euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják; míg azoknak, akik nem a megfelelő helyen gyújtanak rá, száztól ezer euróig terjedő összeget kell fizetniük.

A törvény életbe lépésének pillanatától ellenőrzésekre is számíthatnak a vendéglátóhelyek. Várhatóan Bécsben lesznek a legszigorúbbak a razziák, itt a piacfelügyelet (Marktamt Wien) 80 ellenőre már a rendelet életbe lépésének éjszakáján bárhol felbukkanhat. Az első sázmú célpontok a szórakozóhelyek lesznek, a piacfelügyelet Bécsben a tervek szerint év végéig a szórakozóhelyek mintegy felét ellenőrzi – ami 61 nap alatt ötezer helyi ellenőrzést jelent. Vidéken várhatóan kevesebb lesz az ellenőrzés, ugyanakkor panasz esetén a hivatal kivizsgálja, történt-e szabálysértés.

Néhány szórakozóhelyet már most bezárnak a dohányzási tilalom miatt; üzemeltetőik ugyanis arra számítanak, hogy drasztikusan csökken majd látogatóik száma. A vizipipázós helyek, azaz Shisha-bárok üzemeltetőinek egyesülete (Vereinigung der Shisha-Bar Betreiber Österreich) két hete az Alkotmánybírósághoz fordult, és hamarosan alkotmányjogi panaszt nyújtanak be. Bécsben ugyanis 250 Shisha-bár működik, és az EU-tagállamok közül Ausztria az egyetlen, ahol nem tesznek kivételt velük.

A dohányzási tilalom minden korosztály egészségére pozitív hatással lesz; külföldi tapasztalatok alapján azt várják, hogy

egy héten belül akár 623-mal is csökkenhet a kórházi tartózkodások száma.

A nemzetközi tanulmányok azt mutatják, hogy a dohányzás betiltásával átlagosan 24 százalékkal csökken a tüdőgyulladás, 15 százalékkal a szívinfarktus előfordulása.

Ausztriában először 1985-ben, a munkahelyek zárt helyiségeiben tiltották be a dohányzást; 2009 januárjától pedig már az iskolákban, az oktatási intézményekben, a sportlétesítményekben és az állami hivatalokban sem lehet dohányozni. 2015-ben további szigorításokról döntött az osztrák kormány, de azt csak 2018. május 1-től szerették volna bevezetni. 2018. március 22-én az ÖVP (Osztrák Néppárt) és az FPÖ (Osztrák Szabadságpárt) kormánykoalíciója az FPÖ nyomására úgy döntött, hogy visszavonja a rendeletet. Közben azonban a koalíció megbukott, az osztrák parlament pedig júliusban ismét megszavazta a dohányzást tiltó rendeletet.

Magyarországon egyébként már 2011 áprilisban elfogadták azt a törvénymódosítást, miszerint 2012 januárjától a legtöbb zárt közforgalmú helyen betiltották a dohányzást. A kezdeti berzenkedés ellenére a dohányzási tilalmat sok szórakozóhelyen már az április elején lejáró türelmi idő előtt bevezették, azóta pedig a tilalom teljesen megszokottá vált.

Rovatok