Index Vakbarát Hírportál

Nyolc évre visszamenőleg át kellene adni Trump adóbevallásait

2019. november 4., hétfő 19:18 | aznap frissítve

Az amerikai elnök üzleti ügyeit könyvelő cég nyolc évre visszamenőleg köteles átadni Donald Trump adóbevallásait a New York-i ügyészségnek, döntött egy New York-i fellebbviteli bíróság. A CNN azt írta, hogy a hétfői döntés után könnyen lehet, hogy a legfelsőbb bíróságra kerül majd az ügy, ha Trumpék fellebbeznek.

A Reuters megjegyzi, hogy a hétfői bíróság döntése megkönnyíti az ügyészségnek, hogy beidézze vallomástételre a könyvelést végző céget, a Mazars LLP-t. Az ügyészség Cyrus Vance manhattani kerületi ügyész vezetésével büntetőjogi nyomozást folytat Trump és családja ingatlanüzleti ügyeiben. Vance már szeptemberben bekérte nyolc évre visszamenőleg a Trump család adóbevallásait, de az elnök pert indított az ügyész ellen.

A demokrata többségű képviselőház két bizottsága korábban szintén bekérte e dokumentumokat, de Donald Trump ügyvédjei és keresetük nyomán az adóhivatal ezt a magán- és adótitok védelmére hivatkozva elutasította, írja az MTI.

Donald Trump a 2016-os elnökválasztási kampányban nem akarta nyilvánosságra hozni adóbevallását, és azóta sem volt hajlandó erre. Mick Mulvaney, a Fehér Ház kabinetfőnöke nemrégiben azt mondta, hogy ezt az ügyet a 2016-os választási kampány idején már hosszasan megvitatták. „A választók tisztában voltak vele, hogy az elnök nyilvánosságra hozhatta volna az adóbevallását. Tudták, hogy ezt nem tette meg, és ezzel együtt is őt választották meg.”

Rovatok