Index Vakbarát Hírportál

Drezda polgármestere szerint túlzás a "náci vészhelyzet" kifejezés

2019. november 4., hétfő 22:17

Dirk Hilbert, Drezda főpolgármestere elhatárolódik "náci vészhelyzet" kifejezéstől, amely a városi képviselőtestület egy október végén elfogadott nyilatkozatában szerepel, írja az MTI.

Hilbert szerint a kifejezés annyira "populista", hogy nem méltó az ügy komolyságához.

A Szászország tartományi főváros önkormányzati képviselőtestülete "Náci vészhelyzet?" címmel fogadott el egy politikai nyilatkozatot, amely szerint fokozni kell az "antidemokratikus, antipluralista, emberellenes és szélsőjobboldali" tendenciák elleni erőfeszítéseket és erősíteni kell a civil társadalmat.

A kifejezés az A párt (Die Partei) elnevezésű szatírapárt egyetlen képviselőjétől, Max Asenbachtól származik. A politikus német hírportálokon hétfőn idézett nyilatkozatában az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, Drezdában alapított és a német nyilvánosságban szélsőjobboldaliként számon tartott mozgalomra és a szászországi nagyvárosban az utóbbi években történt idegenellenes támadásokra hivatkozva elmondta, azért kezdeményezte az állásfoglalást, mert "Drezdának meggyűlt a baja a nácikkal".

A határozati javaslatot Max Asenbach és két további független képviselő, valamint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) frakciója közösen terjesztette elő. A javaslatot a Zöldek és az FDP soraiból is támogatták, végül 39 igen szavazattal, 29 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett fogadták el október 30-án.

Időközben vita bontakozott ki a városban a "náci vészhelyzet" kifejezés körül. Bírálta használatát a többi között a drezdai idegenforgalmi vállalkozások szövetsége (Tourismusverband Dresden), amelynek vezetője, Johannes Lohmeyer aláhúzta, hogy a képviselőtestület határozatának címéül választott kifejezés általánosító gyanú alá helyezi a drezdaiakat és súlyosan sérti városuk mint a világra nyitott és vendégszerető település tekintélyét. Azonban a tények magukért beszélnek, a Drezdába érkezű külföldi vendégek számának növekedése azt jelzi, hogy "közel s távol nyomát sem látni vészhelyzetnek" - fogalmazott az érdekképviseleti vezető.

Rovatok