Index Vakbarát Hírportál

Megkapta a bizalmat az Orban-kormány Romániában

2019. november 4., hétfő 16:20 | aznap frissítve

Bizalmat szavazott a kétkamarás román parlament együttes ülése hétfőn a jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető Ludovic Orban kormányának, jelentették a szavazatszámláló bizottságtól származó értesüléseikre hivatkozva a román hírtelevíziók. Ludovic Orban a szociáldemokrata Dăncilă-kabinet leváltása után kapott kormányalakítási megbízást.

A Viorica Dăncilă vezette szociáldemokrata kormányt október 10-én buktatták meg bizalmi szavazáson. A kormányválságról és az ehhez vezető román politikai helyzetről itt írtunk bővebben>>>

Ezután a legnagyobb korábbi ellenzéki erőt vezető Ludovic Orban kapott kormányalakítási megbízást, de kérdés volt, hogy meglesz-e a szükséges többsége a kisebbségi kormány felállásához.

Az új kormány beiktatását a parlamenti mandátumok közel felével rendelkező baloldali pártok az ülés bojkottálásával próbálták akadályozni. A határozatképességhez a törvényhozók többségének – legalább 233 képviselő és szenátor – jelenlétére volt szükség. Az ülést vezető Alina Gorghiu PNL-szenátor szerint a hétfői ülésen 235 törvényhozó írta alá a jelenléti ívet.

A parlament ülésén Ludovic Orban bemutatta az általa javasolt 18 tagú kormány programját. A legsürgősebb teendők közé az idei költségvetés kiigazítását, a jövő évi büdzsé kidolgozását és egy újabb európai uniós biztosjelölt megnevezését sorolta.

Az ülés a titkos bizalmi szavazással zárult. Az Orban-kormány végül 240 szavazatot kapott. A kizárólag a PNL politikusaiból és független szakértőkből álló, 18 tagú új kabinetnek az eddig ellenzékben lévő jobbközép pártok, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a nemzeti kisebbségi frakció törvényhozói szavaztak bizalmat, de néhány baloldali törvényhozótól is kapott támogatást.

Az új kormány hétfő este le is tette a hivatali esküjét. Ludovic Orban miniszterelnök valóságos csodának nevezte annak a hét különböző politikai erőnek az összefogását, amely lehetővé tette a PSD-kormány leváltását és az általa vezetett kabinet beiktatását.

Az Orban-kabinet hivatalba lépése csaknem három éves kártékony szociáldemokrata kormányzásnak vet véget, jelentette ki a beiktatási ünnepség végén Klaus Iohannis államfő. A közelgő elnökválasztáson második mandátumra pályázó jobboldali elnök szerint a PNL-kormány beiktatásával Románia esélyt kapott az „újjáépítésre".

Az új kormányról a bizalmi szavazást hat nappal az elnökválasztás vasárnapi első fordulója előtt tartották. Ezen a PNL-hez közel álló Iohannis a toronymagas esélyes, egy hétfői felmérés szerint 45,7 százalékkal vezet. 

Három jelölt küzd azért, hogy a második fordulóba kerülhessen: az ALDE-Pro Romania támogatással induló Mircea Diaconu (16,7 százalék),  a megbuktatott PSD-s kormányfő, Viorica Dăncilă is (15,1 százalék) és Dan Barna, az USR-PLUS jelöltje (12,6 százalék).

Rovatok